Njemački energetski div ubrzo ponovno u privatnim rukama

Autor: B. O. Objavljeno: 25.05.2023. 🕜 10:03 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Logo Unipera na ulazu u sjedište tvrtke u Düsseldorfu u Njemačkoj (izvornik: nitpicker / Shutterstock, 2023.)

• Uniper, logo
    Izvor: nitpicker / Shutterstock

Iznalaženje načina smanjenja državnog udjela u Uniperu na 25 posto plus jednu dionicu do kraja ove godine

Uniper, njemačku energetsku kompaniju sa sjedištem u Düsseldorfu koja je nacionalizirana nakon plinske krize, treba ponovno privatizirati što je prije moguće, smatra njezino vodstvo. 

"Naš cilj je vratiti Uniper u mahom privatne ruke kao neovisnu tvrtku što je prije moguće", rekla je glavna financijska direktorica Jutta Dönges na godišnjoj skupštini koja je održana sredinom ovog tjedna. 

Uniper je zapao je u ozbiljne financijske probleme zbog prekida opskrbe ruskim plinom potaknutog zapadnim sankcijama nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači prošle godine. Stoga je ta tvrtka bila prisiljena kupovati velike količine plina na otvorenom tržištu po višim cijenama, što je dovelo do velikih gubitaka. 

 

Uspješna stabilizacija

Savezna vlada uskočila je i preuzela tog energetskog diva prošle godine kako bi spriječila kolaps, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Dönges je istaknula predanost Savezne vlade Europskoj uniji da pronađe način smanjenja svojeg udjela u Uniperu na 25 posto plus jednu dionicu do kraja ove godine.

Kao bivša izvršna direktorica njemačke Financijske agencije, Dönges je rekla da je nadgledala mnoga spašavanja tvrtki. Ona je izjavila kako je svjedočila tome da tvrtke mogu ponovno biti neovisne nakon uspješne stabilizacije, dodavši da će i Uniper također u tome uspjeti.

TAGOVI