Shell smije preuzeti neke MOL-ove benzinske postaje u Sloveniji

Autor: N. D. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 08:44 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • MOL-ova benzinska postaja (izvornik: MOL Group 2019.)

• benzinske postaje, MOL
    Izvor: MOL Group

Agencija za konkurenciju odobrila je Shell-ov i MOL-ov dogovor koji je preduvjet za MOL-ovo preuzimanje OMV-ovog businessa

Slovenska agencija za tržišno natjecanje AVK je Shellu dala suglasnost za preuzimanje dijela crpki MOL-a i OMV-a. Naime, to je uvjet da MOL završi preuzimanje OMV-a Slovenija, a mađarska kompanija taj posao želi dovršiti do sredine ljeta.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne protivi se tome da Shell Adria preuzme 39 benzinskih postaja MOL-a i OMV-a Slovenija. Preuzimanje se razvlači već dulje vrijeme. MOL je u lipnju 2021. godine potpisao ugovor o kupnji 92,25% udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj je preko INA-e – koja je imala pravo prvokupa OMV-ovih postaja - posjedovao 7,75% udjela. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura.

 
MOL prodaje postaje da bi postao drugi igrač na slovenskom tržištu

 

Europska komisija dobila je posao na provjeru 13. svibnja prošle godine. Budući da je prvotno izrazila bojazan da će transakcija oslabiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u Sloveniji, Mađari su ponudili Shell grupi na prodaju 39 benzinskih postaja u Sloveniji, koje trenutno posluju u okviru mreže benzinskih postaja MOL-a i OMV-a Slovenija.

Na temelju te obveze Europska komisija je 17. svibnja mađarskoj naftnoj kompaniji dala suglasnost za preuzimanje OMV-a Slovenija. Dan kasnije MOL je objavio da je završetak transakcije predviđen za 30. lipnja. Pritom su još jednom izrazili uvjerenje da će se ovim poslom konkurencija na slovenskom tržištu samo zaoštriti.

Nakon završetka posla MOL će imati poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata na slovenskom tržištu sa 133 benzinske postaje diljem zemlje. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica. Grupa Shell, velika globalna grupa energetskih i petrokemijskih tvrtki, trenutno upravlja mrežom od devet crpki u Sloveniji, od kojih je osam namijenjeno kamionima, javlja RTV Slovenije.

TAGOVI