Hernadi: Od 2016. nismo dobili formalnu ponudu za INA-u

Autor: N. D. Objavljeno: 22.05.2023. 🕜 08:48 Lokacija: Zagreb
  • Fotografija s potpisivanja ugovora Vlade i MOL-a o INA-i (sudionici: Damir Polančec, Tomislav Dragičević, Zoltán Áldott i Zsolt Hernádi)
    Izvor:

"Ovoj neizvijesnosti treba stati na kraj, važne poslovne odluke se ne donose", naglasio je Hernadi

Prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernadi, koji je u odsutnosti osuđen na zatvorsku kaznu zbog koruptivnih radnji oko stjecanja kontrole nad INA-om dao je intervju za Večernji list u kojem je rekao da MOL nema namjeru prodavati tu kompaniju. Naglasio je da u skladu s međunarodnim arbitražama nitko ne može osporiti MOL-ova dioničarska prava. 

O temi otkupa dionica INA-e, koja je u hrvatskoj javnosti izazvala dosta zanimanja, predsjednik Uprave MOL Grupe je odgovorio:


"Neformalne rasprave o temi otkupa moraju biti odvojene od formalnih prijedloga. Potonji ima posebno formalizirane procese i korake. Od 2016. godine čekamo formalnu ponudu hrvatske Vlade, koja još nije stigla. To pitanje lebdi nad Inom već sedam godina i izaziva ogromnu nesigurnost u Hrvatskoj i unutar Ine. Zbog neizvjesnosti poslovni procesi u Ini zapinju, a važne odluke van Ine se ne donose. Kako neki menadžer može donositi odluke ako ga se svakodnevno propitkuje? Kako mehanizmi unutarnje kontrole mogu funkcionirati na ovaj način? Ovoj neizvjesnosti mora se stati na kraj. Naš stav je jasan, uložili smo puno novca i vremena u Inu, koja je dobra tvrtka. Radimo s predanim i dobrim profesionalcima i to želimo nastaviti i dalje, a ne prodavati Inu" rekao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

Na temu sudskog spora rekao je da je sudski postupak temeljen na lažnim tvrdnjama, plan o korupciji „srušio se kao kula od karata“, a pozivi hrvatskih sudova nikada mu nisu dostavljeni. 2018. Europski sud nije obvezao Mađarsku da ga izruči Hrvatskoj, ustvrdio je Hernadi.

Uzgred, Hernadi priča o neizvijesnosti koju treba okončati, a MOL je jesenas pokrenuo još jednu arbitražu pri UNICTRAL-u, tereteći Hrvatsku da je od 2011. do 2015. neopravdano podignla naknadu za ugljikovodike. 

 

TAGOVI