Petrol: poslovanje pod utjecajem regulacije cijene goriva

Autor: B. O. Objavljeno: 19.05.2023. 🕜 14:16 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Detalj benzinske postaje Petrola (izvornik: Petrol 2022.)

• benzinske postaje, Petrol
    Izvor: Petrol

Slovenska energetska kompanija je u prva tri mjeseca ostvarila 1,8 milijardi eura prihoda od prodaje, što je za šest posto manje nego u istom razdoblju lani

Nadzorni odbor tvrtke Petrol iz Ljubljane na 33. sjednici razmatrao je i utvrdio Izvješće o poslovanju Petrol Grupe i tvrtke Petrol Ljubljana, u prvom tromjesečju 2023. godine.

Nakon poslovno iznimno zahtjevne 2022., poslovanje slovenske energetske kompanije u prvom tromjesečju ove godine vratilo se u predvidljive okvire, iako na njega još uvijek utječe regulacija cijena goriva i drugih energetskih proizvoda. 

"Poslovni rezultati u prvom tromjesečju ove godine su u skladu s planiranim. Naši napori ostaju usmjereni na prilagođavanje tržišnim uvjetima i daljnji rast. Pritom ne smijemo zanemariti činjenicu da su uvjeti poslovanja sa stajališta regulacije u prvom kvartalu ove godine znatno zahtjevniji nego u istom razdoblju prošle godine. Naime, poslovanje je tijekom cijelog prvog tromjesečja ove godine bilo pod utjecajem regulacije cijena goriva, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, dok je prošle godine regulacija uvedena tek 15. ožujka u Sloveniji i 7. veljače u Hrvatskoj. Cijene električne energije i prirodnog plina u prvom kvartalu prošle godine u Sloveniji nisu bile regulirane, dok su ove godine regulirane cijelo prvo tromjesečje", komentirala je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola Ljubljana.

 

Manji dobitak

Petrol Grupa je u prva tri mjeseca 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,8 milijardi eura, što je za šest posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine.

Izvor: Petrol

Pad prihoda nastao je ponajprije zbog nižih cijena prirodnog plina u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i zbog nižeg obujma trgovanja, kako električnom energijom tako i prirodnim plinom u usporedbi s prošlom godinom. 

U prva tri mjeseca ta je skupina prodala 884,1 tisuću tona goriva i derivata, što je za dva posto manje nego u istom razdoblju lani. Prodajom trgovačkih roba i usluga u prva tri mjeseca ostvareno je 118,3 milijuna eura prihoda ili za 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Petrol je u prva tri mjeseca prodao 4,6 TW h prirodnog plina, 2,6 TW h električne i 72,1 tisuću MW h toplinske energije.

 

Sunčana elektrana kod Knina 

Prilagođeni bruto operativni dobitak u razmatranom razdoblju iznosio je 111,9 milijuna eura, što je za 31 posto manje nego u prva tri mjeseca 2022., i to zbog znatno drugačijih uvjeta poslovanja nego u istom razdoblju lani.

EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u prva tri mjeseca 2023. iznosila je 59,1 milijun eura, što je za 10 posto manje nego u 2022. godini. Neto operativna dobit iznosila je 24,8 milijuna eura te je manja za 23 posto. 

Ta se kompanija u prvom tromjesečju usredotočila na nekoliko ključnih projekata, uključujući digitalizaciju opskrbnog lanca (projekt Oil&Gas E2E) za optimizaciju logistike i praćenje opskrbe, priopćeno je iz tvrtke Sintagma media. 

K tomu, nastavlja s izgradnjom jedne od najvećih sunčanih elektrana u okruženju, u blizini Knina, snage 22 MW, koja će početi s radom u ovoj godini. 

U okviru projekta Petrol Green, ta skupina postavlja sunčane elektrane na više svojih prodajnih mjesta, što je u skladu s održivim obvezama kompanije.

TAGOVI