Konačno odobrenje za preuzimanje OMV-a Slovenija

Autor: B. O. Objavljeno: 22.05.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Zagreb
  • Benzinska postaja OMV-a u središtu Beča (foto: BL, jesen 2012.)

• OMV, benzinske postaje, Beč
    Izvor: B.L.

MOL u partnerstvu s INA-om postaje drugi najveći igrač na slovenskom tržištu

Mađarska naftna i plinska skupina MOL, čija je članica INA, dobila je odobrenje Europske komisije, čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMV Slovenije koju je proveo MOL

Kao preduvjet za pozitivnu odluku EK-a o preuzimanju OMV-a, MOL je u ožujku 2023. sklopio ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji. 

"Na razini MOL Grupe izraženo je uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja jer će pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji", priopćeno je iz INA-e.

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. lipnja. Istodobno će se provoditi sporazum između MOL-a i INA-e prema kojem će INA povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto. 

Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će INA-i i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoeuropskoj regiji u većoj mjeri nego danas

MOL u partnerstvu s INA-om potaje drugi najveći igrač na slovenskom tržištu gdje prvo mjesto po udjelu u prodaji goriva drži Petrol.

TAGOVI