Srbija i Mađarska osnovat će zajedničku tvrtku za trgovinu plinom

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2023. 🕜 08:58 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Dio cjevovoda (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2011.)

 • cjevovodi, plinovodi, naftovodi, toplovodi
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Srbija se odmiče od ovisnosti o uvozu nafte preko Hrvatske

Srbijagas i mađarska elektroprivreda MVM osnovat će zajedničku tvrtku radi zajedničkog nastupa na srbijanskom tržištu kada je u pitanju trgovina plinom, najavio je ministar financija Siniša Mali, prenosi Politika.

Ugovor o osnivanju te tvrtke trebao bi biti potpisan na Strateškom vijeću za suradnju Srbije i Mađarske na Paliću. U petak je u Narodnim novinama objavljena Vladina odluka kojom se daje prethodna suglasnost za osnivanje tvrtke "SERBHUNGAS", u skladu sa odlukom Nadzornog odbora Srbijagas od 25. travnja ove godine.

Mali je najavio da će Srbija i Mađarska ovaj tjedan potpisati veliki broj sporazuma. “Potpisat ćemo ugovor o izgradnji naftovoda koji će našu rafineriju u Novom Sadu povezati s Mađarskom, što nam daje mogućnost da, osim naftovoda Janafa kroz Hrvatsku budemo povezani s Mađarskom. Tako ćemo dobivati ​​sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda Družba koji ide i preko Mađarske", rekao je Mali.

Ovaj naftovod, dužine više od 100 kilometara, gradit će mađarski MOL i srpska Transnafta, rekao je svojedobno ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, priopćeno je iz Vlade Srbije. "Također, formirat će se nova zajednička tvrtka koje će sudjelovati u modernizaciji elektroenergetske mreže, a dogovorili smo izgradnju graničnog prijelaza Reske-Horgoš na autocesti, koji bi bio u skladu s najsuvremenijim europskim standardima. ”, rekao je tada Szijjarto.

 

TAGOVI