Ugovor za toplanu na biomasu u Majdanpeku

Autor: B. O. Objavljeno: 01.06.2023. 🕜 08:20 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Izgaranje peleta u ložištu kotla (foto: Tonka 2015.)

• peleti, kotlovi na pelete, ložište, izgaranje
    Izvor: Antonia Hohnjec

Nakon Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava u Srbiji koja dobiva novu toplanu na biomasu

Ugovor za gradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku u Srbiji u koju će biti uloženo četiri milijuna eura potpisan je koncem svibnja.  

"S ovom investicijom mazut odlazi u prošlost pa će emisije sumporovog dioksida iz toplane biti u potpunosti uklonjene, dok će se emisije ugljikova dioksida smanjiti za 93 posto, s 3 757 tona na 263 tona CO2 godišnje. S druge strane, procjenjuje se da će troškovi rada toplane biti manji za 15 posto, što će imati i dodatni pozitivan učinak na njezino poslovanje. To treba biti primjer i drugim gradovima i općinama za unaprjeđenje vlastitih sustava daljinskog grijanja tako da istovremeno budu i visokoučinkoviti te da utjecaj na okoliš bude sveden na najmanju moguću mjeru", izjavila je ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović koja je prisustvovala potpisivanju ugovora.  

 

Podrška i donacija

U taj projekt u Majdanpeku s rekonstrukcijom dijela toplovodne mreže i podstanica za koje je ugovor potpisan u travnju bit će uloženo ukupno 5,5 milijuna eura. 

Prema očekivanjima, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, radovi na toplovodu i podstanicama počinju u nadolazećim danima, a trebali bi biti završeni do početka ogrjevne sezone. Gradnja nove toplane pak trebala bi krenuti u srpnju, a radovi bi trebali završiti do veljače 2024. godine.

Nakon Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja dobiva novu toplanu na biomasu u sklopu projekta 'Poticanje razvoja obnovljive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji - faza 1', čija je vrijednost 26,75 milijuna eura i koji se ostvaruje uz podršku njemačke Kreditne banke za obnovu – KfW i donaciju Švicarske.

 

TAGOVI