Fotonaponski sustavi za 12 varaždinskih škola

Autor: B. O. Objavljeno: 31.05.2023. 🕜 13:30 Lokacija: Varaždin
  • Panorama Varaždina (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Varaždin, Varaždinska županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Na krovovima će biti sunčane elektrane, a grijanje ćemo pokušati riješiti dizalicama topline, kaže Miroslav Huđek

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin prošli tjedan su potpisani ugovori za gradnju 12 sunčanih elektrana za osnovne škole Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te srednje škole – Elektrostrojarsku, Gospodarsku i Strojarsku i prometnu školu.

Riječ je o projektu 'Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije' koji zahvaljujući Financijskom mehanizmu Europskog gospodarskog prostora (EGP) financiraju Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveške, uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske u iznosu od 298.542,31 euro.

Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 eura, pri čemu ostala sredstva osigurava Varaždinska županija.

 

Energetske uštede

"Nalazimo se u izazovnim vremenima i svjedoci smo neprestanog rasta cijena energenata, zato je vrlo bitno okrenuti se obnovljivim izvorima. Varaždinska županija u svom fokusu ima i želi iskoristiti sve potencijale koji nam se nude, tj. želimo biti predvodnici u korištenju obnovljivih izvora. Tome u prilog govori i činjenica da smo s Općinom Mali Bukovec osnovali društvo Bukotermal te želimo iz geotermalne vode proizvoditi električnu energiju i taj je projekt u postupku realizacije. Također, prije godinu i pol dana smo uveli projekt DIZEL, tj. određeni standard digitalno i zeleno. Taj smo program uveli u naše škole jer želimo biti globalno konkurentni", istaknula je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, dodavši kako se takvim projektima želi postići energetska neovisnost te ostvariti energetske uštede.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek istaknuo je kako su se okupili radi proizvodnje toplinske i električne energije, objavljeno je na stranicama Varaždinske županije.

"Svugdje gdje je moguće u našim školama imat ćemo takvu kombinaciju. Na krovovima će biti sunčane elektrane, a grijanje ćemo pokušati riješiti dizalicama topline. To znači da ćemo proizvoditi vlastitu energiju za vlastitu potrošnju", rekao je. 

Ugovori su potpisani s izvođačem za gradnju fotonaponskih sustava te tvrtkom za nadzor. Kod osam škola prilikom ugradnje ostvarit će se snaga od 25 kWh, a na četiri škole koje već imaju fotonaponske sustave povećat će se snaga s 10 na 35 kW h.

TAGOVI