Na krovove osam zagrebačkih ustanova uskoro stižu sunčane elektrane

Autor: B.L. Objavljeno: 31.05.2023. 🕜 10:28 Lokacija: Zagreb
  • Trg kralja Tomislava u Zagrebu (foto: Tonka, 2012.)

• Zagreb, trgovi
    Izvor: Antonia Hohnjec

Osam elektrana ukupne snage 1,4 MW bit će postavljeno do kolovoza

Nedavno je zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet najavio postavljanje prvih osam sunčanih elektrana na zgradama ustanova u vlasništvu Grada Zagreba do kolovoza ove godine. Radi se o elektranama koje se postavljaju u sklopu Projekta solarizacije ustanova Grada Zagreba SOLIZAG, čija ukupna električna snaga iznosi 1,4 MW, a vrijednost 1,1 milijun eura. "Kroz instalaciju ovih elektrana će se zadovoljit nekih 20% potreba za električnom energijom tih zgrada," napomenuo je zagrebački dogradonačelnik odgovarajući na pitanja zastupnika na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja je održana 23. svibnja ove godine.

No, to nije jedino što se u Zagrebu ostvaruje u sklopu SOLIZAG-a. Naime, kako je dogradonačelnik Korlaet pojasnio, tu su i natječaj za ugovor o otkupu električne energije (tzv. PPA) za 14 zgrada u vlasništvu Grada za koje su također izrađena idejna rješenja i ishođene elektroenergetske suglasnosti. Pri tome se radi o sunčanim elektranama ukupne instalirane snage 1,5 MW, a ukupna vrijednost tog projekta je 1,7 mil. eura. Model s PPA-om je odabran tako da početna ulaganja i pogonske troškove u razdoblju od 15 godina snosi privatni investitor i da postrojenja nakon toga postanu vlasništvo Grada, odnosno ustanova na kojima se nalaze.

Uz sve to, do sada je izrađeno još 59 projekata za samoopskrbne sunčane elektrane na krovovima gradskih ustanova s ukupnom snagom 5,5 MW. Tako je na zgradi Područnog ureda Susedgrad početkom svibnja u pogon puštena elektrana snage 50 kW, a u pripremi je projekt takve elektrane na dječjim vrtićima Kustošija i Vrbani III. Za zgrade Zagrebačkog holdinga u izradi su idejna rješenja za ukupno osam sunčanih elektrana ukupne snage 3 MW, nakon čega će se zatražiti elektroenergetske suglasnosti od HEP Operatora distribucijskog sustava. "I SOLIZAG i svi ti projekti idu punom parom i postavljaju se...," stoji u fonogramima sa spomenute sjednice Gradske skupštine.

TAGOVI