MOL kupuje bioplinsko postrojenje

Autor: B. O. Objavljeno: 31.05.2023. 🕜 08:29 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Bioplinsko postrojenje Szarvas Biogas Plant (FOTO: MOL; 2023.)
 - bioplinsko postrojenje; MOL; bioplin
    Izvor: MOL

Mađarska naftna i plinska skupina nastoji proširiti svoj portfelj biogoriva kako bi ispunila ciljeve postavljene Direktivom Europske unije o obnovljivoj energiji

Mađarska naftna i plinska skupina MOL ugovorila je s tvrtkom BayWa AG kupnju postrojenja za preradu otpada Szarvas Biogas Plant koje koristi organski otpad za proizvodnju električne i toplinske energije kroz kogeneraciju s vršnim kapacitetom snage od oko četiri megavata (MW). 

Tvornica godišnje obrađuje više od 40.000 tona otpada iz proizvodnje mesa u regiji i još 53.000 tona zaostalog otpada (kao što je gnojnica i gnoj) sa susjednih farmi za uzgoj stoke i preradu mesa, izvijestio je MOL. 

Osim toga, oko 18.000 tona poljoprivrednog supstrata koristi se kao sirovina za postrojenje, što ukupno proizvodi više od 12,5 milijuna prostornih metara bioplina.

 

Vrijedne sinergije

MOL nastoji proširiti svoj portfelj biogoriva kako bi ispunila ciljeve postavljene Direktivom Europske unije o obnovljivoj energiji.

Ova akvizicija također je u skladu s ciljevima akcijskog plana REPowerEU, koji je postavio visok cilj za proizvodnju bioplina i metana kako bi se razumno povećala ukupna energetska neovisnost Europske unije. 

Za MOL je akvizicija Bioplinskog postrojenja Szarvas odlična prilika za proširenje portfelja proizvodnje održive energije tvrtke s potencijalom za ostvarenje vrijednih sinergija unutar tvrtke. Postrojenje ne samo da posjeduje jedan od najvećih proizvodnih kapaciteta bioplina u srednjoj i istočnoj Europi, već se također nalazi u području gdje su MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje prisutne i aktivne. To stvara jedinstvenu sinergiju pružanjem infrastrukture bioplinskim postrojenjima za nadogradnju njihovih plinskih proizvoda. 

TAGOVI