U Splitu informativno oko ugradnje solara

Autor: N. D. Objavljeno: 01.06.2023. 🕜 10:26 Lokacija: Split
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Info dani o solarima u obiteljskim kućama traju u shopping centru Joker

Dalmatinska energetska agencija (DEA) će zbog velikog interesa građana u četvrtak (1. lipnja) i petak (2. lipnja) od 9 do 19 sati u Trgovačkom centru Joker održati još jedan info dan na kojem će se svi zainteresirani moći dobiti informacije vezane uz korištenje sunčane energije i ugradnji fotonaponskih sustava na kuće ili zgrade. Na info pultu bit će dostupan detaljan Vodič za postavljanje sunčane elektrane na kuću ili zgradu te odgovori na brojna pitanja vezana uz korištenje sunčane energije. 

Ravnatelj Dalmatinske energetske agencije Mario Jakić podsjetio je na to da DEA svim zainteresiranima za ugradnju fotonaponskih sustava, kontinuirano pruža besplatne savjetodavne usluge. 

Dalmatinska energetska agencija je na svom webu objavila Bazu podataka certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije. Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati, pojasnio  je ravnatelj Jakić i dodao da će DEA nadzirati rad certificiranih izvođača i projektanata.

 
Obilni poticaji županije

 

Nadalje, Jakić je podsjetio na to da je Splitsko-dalmatinska županija nedavno objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za potpore vezane uz poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području županije. Riječ je o poticanju ugradnje fotonaponskih elektrana za potrebe kućanstava instalirane snage do 10 kW te za ugradnju dizalice topline. Iznos potpore ovisit će o ukupnoj snazi fotonaponske elektrane pa će za onu do 10kW iznositi 2.000 eura, do 8 kW 1.500 eura, a do 5 kW 1.000 eura. Poticaji za ugradnju dizalice topline iznosit će 2.500 eura. 

DEA je, također, svim općinama i gradovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji uputila prijedlog da u suradnju s DEA-om organiziraju predavanja za građane na kojima bi stručnjaci Agencije, među ostalim, mogli direktno odgovoriti na konkretna pitanja građana koji su, zbog rasta cijena energenata sve više zainteresirani za ugradnju vlastitih solara. 

 

 

TAGOVI