FER gradi novu sunčanu elektranu

Autor: B. O. Objavljeno: 05.06.2023. 🕜 08:23 Lokacija: Zagreb
  • Zgrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (foto: Tonka, 2017.)
    Izvor: Antonia Hohnjec

Projekt nadogradnje postojeće sunčane elektrane i sustava za baterijsku pohranu energije

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) započeo je ostvarenje projekta gradnje nove vlastite sunčane elektrane snage 600 kW i sustava za baterijsku pohranu energije. Novi sustav, čija je ukupna vrijednost 815 tisuća eura, dio je projekta 'Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1'. 

Projekt financiraju Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška Financijskim mehanizmom Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021., uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske u iznosu od 693 tisuće bespovratnih sredstava u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. 

Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine, izvijestio je FER

 

Lokalna elektroenergetska mreža

Inače, riječ je o nadogradnji postojeće sunčane elektrane (oko 100 kW) i baterijskih spremnika, a jednom izgrađena elektrana će pokrivati oko 50 posto potreba za električnom energijom FER-a, uz godišnje smanjenje CO2 otiska od 109 tona. 

Glavni cilj projekta je povećati korištenje tehnologija s manjom emisijom ugljika instalacijom lokalne proizvodnje električne energije iz fotonaponskog sustava podržanog baterijskim spremnikom, na krovište/unutar zgrade FER-a te time doprinijeti lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. 

Osim navedenog glavnog cilja, svrha je smanjiti utjecaj na lokalnu elektroenergetsku mrežu, sniziti financijske izdatke za električnu energiju FER-a, educirati i promicati važnost i načine integracije lokalnih fotonaponskih sustava i baterijskih spremnika široj zajednici, otvoriti vrata novom istraživanju te promovirati mogućnost financiranja projekata iz Programa 'Energija i klimatske promjene' od Financijskog mehanizma EGP-a i sl.

TAGOVI