Japan planira ogromna ulaganja u vodik

Autor: N. D. Objavljeno: 07.06.2023. 🕜 09:24 Lokacija: Tokio (Japan)
  • Automobil na vodik Toyota Mirai (izvornik: Toyota, kolovoz 2015.)

• Toyota, auti na vodik
    Izvor: Toyota

Japanska vlada dat će veliku financijsku podršku vodikovom gospodarstvu

Japan planira uložiti 107,5 milijardi dolara (15 bilijuna jena) u sljedećih 15 godina za opskrbu zemlje vodikom, priopćila je vlada u utorak, dok ubrzava napore za korištenje plina za prelazak na gospodarstvo s niskom razinom ugljika.

Diljem svijeta zemlje se natječu u razvoju vodika kao sredstva za smanjenje emisija u nekim od industrija koje je najteže dekarbonizirati, poput proizvodnje čelika i kemijske proizvodnje, te zbog njegove potencijalne korisnosti u čišćenju energetskog sektora.

Japan, koji je prvi objavio svoju Osnovnu vodikovu strategiju 2017., u utorak je objavio revidirani cilj povećanja opskrbe vodikom na 12 milijuna tona godišnje do 2040. Početni plan predviđao je da opskrba vodikom u Japanu do 2030. dosegne 3 milijuna tona godišnje sa sadašnjih 2 milijuna tona, javlja Reuters.

Do 2050. Japan cilja na oko 20 milijuna tona kada očekuje da će globalno tržište vodika generirati 2,5 trilijuna dolara godišnjeg prihoda. Od 15 bilijuna jena, vlada planira osigurati 6-8 bilijuna, a ostatak će doći iz privatnog sektora, priopćilo je ministarstvo industrije.

TAGOVI