Odlični rezultati japanskog diva

Autor: B.L. Objavljeno: 22.05.2023. 🕜 08:51 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Daikinov izložbeni prostor na sajmu ISH 2023 u Frankfurtu na Majni (izvornik: Daikin, ožujak 2023.)

• Daikin, sajmovi, ISH
    Izvor: Daikin

U prošloj financijskoj godini Daikinu se promet povećao za 20%, a sada namjerava otvoriti čak 7000 novih radnih mjesta

Tvrtka Daikin, jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme i uređaja za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, objavila je konsolidirane poslovne rezultate za financijsku godinu 2022. koja je za njega završila 31. ožujka ove godine. Zahvaljujući velikoj potražnji za niskougljičnim rješenjima za grijanje i hlađenje tvrtkin promet u području EMEA (zemlje Europe, Sredozemlja i Bliskog istoka) u prošloj je godini povećan za čak 20%, na 5,2 milijarde eura. To je ujedno najbolji rezultat u Daikinovoj povijesti.

"Unatoč sveukupno teškom stanju u gospodarstvu, snažan rast Daikinove europske podružnice u financijskoj godini 2022. premašuje ambiciozne ciljeve koji su postavljeni u petogodišnjem strateškom planu 'Fusion 25',", naglašava Masatsugu Minaka, predsjednik Uprave tvrtke Daikin Europe (sa sjedištem u Oostendeu u Belgiji) i viši izvršni direktor matične tvrtke Daikin Industries. Pri tome se osobito dobro razvilo tržište dizalica topline za primjenu u zgradarstvu i u tom je području ostvaren porast prometa za čak 40% u odnosu na prethodnu financijsku godinu. To se posebice odnosi na dizalice topline zrak - voda za primjenu u sustavima grijanja kućanstava, za što tvrtka nudi svoje rješenje Daikin Altherma. Istodobno, sve je veće zanimanje i za split sustave klimatizacije koji mogu raditi kao dizalice topline zrak - zrak, tj. mogu istodobno i hladiti i grijati. Uz sve to, zahvaljujući stalnim ulaganjima u proizvodne kapacitete u Europi, omogućeno je povećanje udjela na tržištu u odnosu na konkurente. "Sve u svemu, uspjeli smo povećati promet u području dizalica topline za grijanje za više od 150% u usporedbi s prethodnom financijskom godinom," pojasnio je Takayuki Kamekawa, potpredsjednik prodaje tvrtke Daikin Europe.

Kada se pak radi o tzv. komercijalnom području (tj. o opremi koja nije namijenjena za kućanstva, već primjerice, za poslovne zgrade, industrijske objekte, trgovine, hotele i sl.), europsko tržište je i dalje nestabilno, što je posljedica pandemije, a to se osobito odražava na smanjenim ulaganjima u maloprodajne i ugostiteljske objekte. No, rješenja za tzv. lake komercijalne primjene kao što su mali podatkovni centri i skladišta i dobra dostupnost sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRV) pokazali su se kao 'dobra karta' za Daikin na europskom tržištu. S druge strane, u području rashladne opreme je mala potražnja velikih prehrambenih trgovačkih lanaca negativno utjecala na rezultate njegove kćerinske tvrtke AHT.

Zahvaljujući tako dobrim poslovnim rezultatima, Daikin u Europi planira nova ulaganja i otvaranje čak 7000 novih radnih mjesta, najavljuje njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI