Nova generacija sustava klimatizacije pokreće dekarbonizaciju

Autor: B.L. Objavljeno: 07.06.2022. 🕜 14:33 Lokacija:

Daikin predstavlja petu generaciju sustava s promjenjivim volumenom radne tvari i povratom topline (VRV Heat Recovery) koja pokreće dekarbonizaciju (i) u tehnici klimatizacije.

Prvi klima-uređaj s radnom tvari R 32 Daikin je u Europi predstavio još 2013. godine. Već od 2018. godine cijeli proizvodni program Daikinovih kućnih klima-uređaja prešao je na R 32. Taj novi smjer upotrebe radnih tvari s manjim ugljičnim otiskom i razvoja vlastitih proizvoda u tom smjeru Daikin je nazvao 'Blue Evolution'. 

Evolucija predvođena pod plavim Daikinovim znakom i zelenom tehnologijom nastavila se i u narednim godinama, a Daikin je predvodnik na tržištu u razvoju uređaja za grijanje i hlađenje s radnom tvari R 32. Do sada su u Daikinovom programu, osim klima-uređaja, na radnu tvar R 32 prešli sljedeći proizvodi: rezidencijalne dizalice topline Daikin Altherma serije 3, vodeni rashladnici i dizalice topline učina od 4 do čak 650 kW. Uz to, predstavljen je i prvi freonski sustav s radnom tvari R 32 serije VRV5 učina do 16 kW.

Daikin Europe je 24. veljače ove godine tržištu ponosno predstavio novog superheroja u borbi za dekarbonizaciju našeg planeta i to u području komercijalnih projekata - predstavljen je novi VRV 5 s povratom topline i učinom do 75,8 kW.


Budućnost je već tu

Novi VRV 5 s povratom topline predstavlja budućnost komercijalnih rješenja za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, dajući pri tome značajan doprinos dekarbonizaciji poslovnih zgrada na osnovi sljedećih značajki:
• značajneg smanjenja utjecaja globalnog zagrijavanja, do 71%, usvajanjem radne tvari R 32 s vrijednošću potencijala globalnog zagrijavanja (GWP) koja je manja za 68% i manjim punjenjem radne tvari u usporedbi sa sustavima s R 410A
• veće sezonske učinkovitosti tijekom životnog ciklusa zgrade
• visokoučinkovitog trocijevnog sustava povrata topline koji omogućava rekuperaciju topline između prostora s različitim toplinskim potrebama i istodoban način rada za grijanje i hlađenje, bez obzira na orijentaciju zgrade
• integracije ventilacijskih jedinica u VRV sustav za još veći doprinos boljoj kvaliteti zraka u prostoriji i zdravijem unutarnjem okruženju.


Fleksibilnost bez premca

Uz predstavljanje novog VRV-a serije 5 predstavljeno je i inovativno rješenje Daikin Shirudo koje omogućuje projektiranje i ugradnju VRV uređaja i u prostore s površinom do 7 m2 bez dodatnih kompliciranih izračuna ili dodatnih mjera kontrole radne tvari. Daikinov prateći softver Web Xpress za odabir rješenja u kombinaciji sa spomenutom tehnologijom Shîrudo omogućuje brz i jednostavan odabir sustava i projektiranje koje odgovara svakom prostoru.

Proizvodni program uključuje posve novu redizajniranu spojnu kutiju tipa BSSV koja, osim manje potrebne visine ugradnje (291 mm), pruža i mogućnosti spajanja 4 - 12 priključaka. Uz cijelu do sada već dostupnu i poznatu paletu unutarnjih jedinica na raspolaganju je i dopunjena serija kanalnih jedinica FXDA male visine ugradnje, od samo 200 mm, koja je proširena veličinom FXDA10A učina od 1,1 kW.


VRV 5 - i zeleniji i učinkovitiji

Daikinova nova, peta generacija VRV uređaja dolazi s posve novim tipom kompresora. Osim što je lakši i kompaktniji, ima i do 8% veću sezonsku učinkovitost zbog boljih radnih značajki kod djelomičnih opterećenja. Uz to, nova struktura ulja u kompresoru osigurava pouzdaniji rad i manje gubitke.

Osim što nastavlja evoluciju u inovativnosti i tehničkom razvoju, Daikin VRV 5 s povratom topline nastavlja i zelenu evoluciju proizvoda za grijanje i hlađenje jer, kada se zbroje umanjeni ugljični otisak zahvaljujući upotrebi radne tvari R 32 i manjoj potrebnoj količini punjenja u novih uređajima VRV5, smanjenje ugljičnog utjecaja na okoliš od čak 71% znači da smo učinili ozbiljan i značajan zeleni korak naprijed prema nultoj emisiji i čišćem okolišu.


Više o svim tim novostima iz Daikina može se pronaći i na kraćem videu.

TAGOVI