Nezapaljive radne tvari i za -50 °C

Autor: B.L. Objavljeno: 15.05.2023. 🕜 12:20 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Crkva Sv. Jovana Kanea u Ohridu (foto: BL, listopad 2008.)

• Ohrid, Sjeverna Makedonija, crkve
    Izvor: B.L.
  • Led (izvornik: somchaij / Shutterstock 2014.)

• led, hlađenje, rashladna tehnika
    Izvor: somchaij / Shutterstock

Njemački znanstvenici nedavno su u Ohridu predstavili rješenje koje se temelji na sublimaciji CO2

Dvojica znanstvenika s Instituta za ventilacijsku i klimatizacijsku tehniku (ILK) iz Dresdena u Njemačkoj nedavno su dobila ugledno međunarodno priznanje za znanstveni doprinos razvoju ekoloških radnih tvari koje se mogu koristiti u rashladnim sustavima s temperaturama nižim od -50 °C.

Naime, za temperature niže od 50 °C trenutačno ne postoje nezapaljive alternative radnim tvarima koje bi ujedno ispunjavale zahtjeve koji se postavljaju na klimatsku neutralnost. No, sublimacija ugljikovog dioksida bi to mogla promijeniti. S tom su se problematikom pozabavili dr. Joachim Germanus i Dr. Steffen Feja s ILK-a i ostvarili su rezultate koji su važan preduvjet daljnjeg razvoja tvari koje se koriste u rashladnoj tehnici i koje zadovoljavaju postrožene uvjete novih europskih propisa o radnim tvarima. Između ostalog, istraživali su mogućnosti hibridne kapljevine koja ima dobra svojstva i pri podmazivanju kompresora i pri izmjeni topline pri sublimaciji u rashladnom krugu.

Za svoj su rad dvojica znanstvenika dobila priznanje na 10. međunarodnoj konferenciji 'Rashladne tehnike s amonijakom i CO2' koja je 27. - 29. travnja ove godine održana u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji. Plaketu za postignuća uručio im je Didier Coulomb, glavni ravnatelj Međunarodnog instituta za hlađenje (IIF/IIR),u čijoj je organizaciji Konferencija održana. Teme tog već tradicionalnog stručnog skupa bile su nova dostignuća u rashladnim sustavima s amonijakom, CO2 i ugljikovodicima, dizalice topline i načini poboljšavanja učinkovitosti sustava. Prisustvovalo joj je oko 150 sudionika, a održano je više od 40 izlaganja, objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI