Njemačka kućanstva zabrinuta su zbog planova dekarbonizacije grijanja

Autor: N. D. Objavljeno: 08.05.2023. 🕜 08:34 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Vanjske jedinice dizalica topline (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• dizalice topline
    Izvor: Shutterstock

Općine su do sada bile izostavljene iz državnih subvencija i nemaju novaca za dekarbonizaciju grijanja

Prema izračunima Njemačke udruge gradova i općina, trenutni planovi vladine koalicije za zamjenu sustava grijanja koštat će općine najmanje 8 milijardi eura. 

Od oko 180.000 njemačkih općinskih upravnih zgrada, škola, bolnica i sportskih dvorana, većina se još uvijek grije na lož ulje ili plin. Prema podacima, četiri od 10 novih zgrada još uvijek se grije na fosilna goriva.

Od 2024. nadalje, ako je moguće, svaki novopostavljeni sustav grijanja trebao bi biti napajan 65% obnovljivom energijom, prema nacrtu zakona koji je usvojila Vlada. Time se želi dokinuti grijanje na fosilna goriva.

 
Deseci tisuća eura za zamjenu grijanja u zgradama

 

Ukupno 135.000 općinskih zgrada moralo bi biti opremljeno novim grijanjem do 2045., a prema izvješću u izdanju lokalnih novina Neue Osnabrücker Zeitung od ponedjeljka koje je vidjela DPA, udruga kaže da bi svaki sustav koštao 60.000 eura.

Kako bi se nosile s tim, općine i komunalna stambena industrija moraju dobiti sveobuhvatnu i dugoročnu financijsku potporu, zahtijeva Gerd Landsberg, generalni direktor udruge, u izvješću Neue Osnabrücker Zeitunga, jer općine su dosad bile isključene iz obećanih subvencija.

Ne postoji neposredna obveza zamjene sustava grijanja u postojećim zgradama. Ako se uređaj pokvari i više se ne može popraviti, postoje prijelazna razdoblja. Kotlovi smiju raditi na fosilna goriva samo do kraja 2044.

 

Kontroverzan i skup plan 

 

Planovi su vrlo kontroverzni. Parlamentarne konzultacije tek su počele, a izmjene zakona trebale bi biti donesene prije ljetne stanke.

Prema njemačkoj Udruzi gradova i općina, ako se zakon usvoji kako je planirano, 7.000 sustava grijanja moralo bi se svake godine prebaciti na obnovljive izvore energije ili novoinstalirati. Udruga procjenjuje dodatne godišnje troškove na 400 milijuna eura.

"Može se pretpostaviti da će se troškovi amortizirati tijekom radnog vremena, ali godišnja ulaganja su ogromna. Osim toga, u nebrojenim slučajevima dolazilo bi do skupih energetskih obnova, jer je gotovo 60% zgrada staro 45 godina ili više," rekao je Landsberg.

 

TAGOVI