Njemačka je donijela zakon o dekarbonizaciji grijanja

Autor: N. D. Objavljeno: 20.04.2023. 🕜 09:29 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Fotonaponski i solarni toplinski sustavi na krovu obiteljske kuće (izvornik: loraks / Shutterstock, 2011.)

• Sunčeva energija, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane, solarni toplinski sustavi
    Izvor: loraks / Shutterstock

Svaki novopostavljeni sustav grijanja morat će 65% biti obnovljiv, ali sufinanciranje još nije poznato

Njemačka vlada odobrila je planove za zamjenu sustava grijanja fosilnim gorivima na one obnovljivima. Od 2024. svaki novopostavljeni sustav će, ako je moguće, 65% svoje opskrbe električnom energijom osiguravati iz obnovljivih izvora. Najkasnije do 2045. svi bi trebali raditi samo sa zelenim izvorima energije. sektor grijanja čini 30 posto potrošnje energije u Njemačkoj, od čega je 80 posto iz fosilnih goriva. Njemačka relativno kasno kreće s promjenom, druge zemlje, poput skandinavskih, su puno ispred.

Cilj je postupni prestanak grijanja na plin i lož ulje. "Bez brze promjene kursa u području grijanja zgrada, Njemačka ne može postići svoje klimatske ciljeve niti brzo smanjiti svoju ovisnost o fosilnim gorivima", navodi se u nacrtu zakona. Istodobno, ne postoji obveza hitne promjene sustava grijanja u zgradama. Ako se uređaj pokvari nepopravljiv, postojat će rokovi. Vladajuća koalicija nije jedinstvena oko ovakvih rješenja, a oporba ga je oštro kritizirala kao neprovediv.. 

 

Zabrana, a alternative i subvencije nisu dorečene

 

Ministrica graditeljstva je istaknula da zakon neće dovesti do toga da ljudi moraju prodati svoje kuće jer se ne mogu pridržavati odredbi zakona. Dodala je da će biti dugih prijelaznih razdoblja i iznimaka.

Demokršćani (CDU/CSU) kritizirali su vladajuću koaliciju ocijenivši da je njen pristup grijanju pogrešan. Zamjenik šefa parlamentarne skupine CDU/CSU Jens Spahn rekao je da će vlasnici kuća i stanari imati velike financijske izdatke. Iznosi subvencija koji se planiraju još nisu jasno određeni, a nitko ne može reći odakle će doći majstori za ugradnju klimatski neutralnih sustava grijanja, rekao je Span.

Predsjednik udruge vlasnika Haus & Grund Kai Warnecke rekao je da za uspješnu energetsku tranziciju nije dovoljno zabraniti ugradnju novih sustava grijanja na plin i lož ulje od iduće godine, ako ne postoje prihvatljive alternative, piše DPA.

TAGOVI