Probni rad UPOV-a u Murskom Središću

Autor: B. O. Objavljeno: 31.03.2023. 🕜 09:49 Lokacija: Mursko Središće
  • Voda; pročišćavanje otpadnih voda; odvodnja (FOTO: Nathan Dumlao, 2023.)
    Izvor: Nathan Dumlao

Od sedam predviđenih aglomeracija u Međimurju, dovršeni su projekti u Čakovcu, Murskom Središću i Novom Selu na Dravi, a u Donjoj Dubravi se gradi

Na području sportsko-rekreacijskog centra Zalešće postavljen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) koji je ovaj tjedan pušten u probni, šestomjesečni rad. UPOV kapaciteta 12.000 ES (ekvivalent stanovnika), koji je postavljen u sklopu velikog projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće, pročišćavat će sanitarne vode na području triju jedinica lokalne samouprave, tj. u naseljima Mursko Središće, Peklenica, Hlapičina te Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec, zatim u dijelu Selnice te Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

Navedeni projekt, vrijedan više od 32 milijuna eura (od čega je oko 23 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fonda EU-a, nešto više od osam milijuna kuna iz državnog proračuna i Hrvatskih voda, a ostatak iz proračuna jedinica lokalne samouprave), krenuo je 2019., a pridonijet će očuvanju okoliša, rijeke Mure i kvaliteti života ljudi, objavljeno je na stranicama Međimurske županije
 

Peta brzina

Župan Međimurske županije Matija Posavec je izjavio kako se ovim sustavom izravno štite podzemne vode "Ovo je projekt koji podiže standard života i kvalitetnim korištenjem europskih fondova pozicionira nas kao primjer dobre prakse u državi po pitanju izgrađenosti vodoopskrbnog sustava te zelene tranzicije kojoj Međimurje, Hrvatska i cijela Europa teže", kazao je, podsjetivši kako je u Međimurju  predviđeno sedam aglomeracija s više od 400 kilometara kanalizacijske mreže te 100-tinjak precrpnih stanica. 

"Vjerujemo da će Aglomeracija Donja Dubrava koja je u tijeku biti završena do kraja godine te da ćemo prebaciti u petu brzinu kada je riječ o preostalom poslu na vodnoj infrastrukturi", rekao je.  

Partneri Međimurski vodama u projektu bili su Grad Mursko Središće i općine Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec.
 

Sanacija uočenih nedostataka

"Okoliš smo posudili od naše djece i unuka, a tu je i važnost zaštite granične rijeke Mure što ovaj projekt, kakav se radi jednom u stotinu godina, čini iznimno važnim. Ostalo nam je riješiti odvodnju u Križovcu i Štrukovcu što ćemo svakako učiniti bez obzira na visinu troškova", rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Izvor: Shutterstock

Direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina također je naglasila veličinu izazova i važnost projekta "Ovo je značajan događaj za cijelo Međimurje, provedbu projekta pratili su brojni izazovi, no današnje puštanjem pročistača u probni rad dokaz je da smo izazove uspješno prebrodili", rekla je, istaknuvši kako je postavljeno više od 71. 943 metara cijevi do 2.734 priključaka i da su u tijeku završni radovi, sanacija uočenih nedostataka, dovršetak crpnih stanica te sanacija i vraćanje prometnica u prvobitno stanje.

Od sedam predviđenih aglomeracija u Međimurju, dovršeni su projekti u Čakovcu, Murskom Središću i Novom Selu na Dravi, a u Donjoj Dubravi se gradi. Sustavi odvodnje i pročišćavanja u Podturnu, Podbrestu i Donjem Kraljevcu također su djelomično izgrađeni te se do 2026. planira njihova dogradnja i rekonstrukcija.

"Međimurje ima razvijeno gospodarstvo što gradnji infrastrukture povećava značaj. Ovim velikim poslom podići ćemo postotak priključenosti na sustav na 85 posto, a najveća vrijednost leži u činjenici da će 8.500 stanovnika imati priključak na kanalizaciju. Iskoristili ste šansu da dođete od ovakvog sustava, čija vrijednost nadmašuje 45 milijuna eura", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

TAGOVI