Zaprešić: ususret modernom UPOV-u

Autor: B.O. Objavljeno: 19.07.2022. 🕜 08:47 Lokacija: Zaprešić

Bolja vodnokomunalna infrastruktura u Zaprešiću i okolnim općinama

U sklopu projekta ZA čisto i bistro u tijeku su radovi na rekonstrukciji i nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) s postojećeg prvog na treći i najviši stupanj pročišćavanja. 

Na predstavljanju ove faze realizacije projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Zaprešića i okolnih općina aktivna gradilišta i lokaciju uređaja obišli su državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić Domagoj Mikuš

"Veći dio mreže i kolektora je praktično i odrađen. Negdje smo na razini od 80 posto izvršenja projekta. S početkom realizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dobivamo ono čemu težimo, a to je da u cijelosti zbrinemo sve otpadne vode", rekao je Đuroković.

 

Biološka obrada 

UPOV radi tako da ponajprije mehanički pročišćava, tijekom čega se sirova otpadna voda pročišćava uklanjanjem krupnijih krutih tvari, a potom i sitnijih. 

Drugim se stupnjem otpadne vode obrađuju postupkom koji obuhvaća biološku obradu sa sekundarnim taloženjem, dok treći stupanj pročišćavanja podrazumijeva strožu obradu otpadnih voda postupkom kojim se dodatno uklanjanju štetni fosfor i dušik, javlja Grad Zaprešić

"Rekonstrukcija starog i nadogradnja novog dijela jasan je pokazatelj koliko je projekt aglomeracije cjelovit. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda dobiva najmoderniju nadogradnju, a građani Zaprešića kompletnu vodnokomunalnu infrastrukturnu mrežu kao i zdravu i ispravnu vodu", izjavio je Mikuš.

 

Sredstva iz EU-a 

Gradonačelnik Željko Turk posebice je istaknuo dobru suradnju Zaprešića i okolnih općina na ovom izuzetno važnom projektu. "To su poslovi koji u pravilu nisu vidljivi, ali su izuzetno bitni te ovo komunalno poduzeće može biti primjer dugima", rekao je. 

Državni tajnik Šiljeg je pak istaknuo kako su upravo u ovom području velika sredstva povučena iz fondova Europske unije. 

Po završetku radova sva će se otpadna voda dovoditi na UPOV, kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša, a voda pročišćavala u skladu s europskim standardima. Tako je i stanovnicima osigurana zdravstveno ispravna voda.

TAGOVI