I kamp na pročistaču otpadnih voda

Autor: B.O. Objavljeno: 10.06.2022. 🕜 13:09 Lokacija: Mali Lošinj

Potpisan je ugovor za Aglomeraciju Nerezine

U Malom Lošinju ovaj tjedan je potpisan ugovor o izvođenju radova na Aglomeraciji Nerezine. Vrijednost ugovora je 129 milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Grada Malog Lošinja

Taj projekt je izuzetno bitan kada se govori o podizanju standarda života i zaštite okoliša. Njegovim ostvarenjem otklonit će se korištenje septičkih jama, ali i ispuštanje otpadnih voda u okoliš u svim naseljima. 

K tomu, omogućit će se razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga te tako izravno utjecati na poboljšanje kvalitete života tamošnjih stanovnika. 

Aglomeracija Nerezine odnosi se na spajanje naselja Osor, Sv. Jakov i Nerezine (dijelovi naselja koji još nemaju riješen sustav zbrinjavanja otpadnih voda) te kampa Lopari na pročišćivač odgovarajućeg stupnja koji će se izgraditi u Nerezinama.

 

Dogradnja UPOV-a 

To uključuje izgradnju 5.950 m gravitacijskih kolektora, 2.040 m tlačnih cjevovoda, izgradnju pet crpnih stanica, 250 priprema za kućne priključke te pripajanje istih na postojeći sustav Nerezine. Jednako tako, sanacija sustava odvodnje na području naselja Nerezine uključuje sanaciju 3.100 m gravitacijskih kolektora i 100 okana. 

Također, planirana je dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Nerezine kapaciteta 7.400 ES (prethodno pročišćavanje) i produljenje postojećeg podmorskog ispusta sa sadašnjih 900 m na 1.800 m duljine. 

"Projekt Aglomeracija ima za cilj unaprjeđenje u području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kao i priključivanje dodatnog stanovništva na javni sustav vodoopskrbe te javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ovim projektom i ovom dionicom, rekonstruira se magistralni cjevovod i osigurava se sigurna vodoopskrba na području cijelog Grada Malog Lošinja što je jako bitno za sve građane i za kvalitetu života u svim mjestima na području našeg grada", izjavila je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić prilikom potpisivanja ugovora. 

Radovi počinju u listopadu 2022., a rok dovršetka je 2025. godina.

TAGOVI