Nadogradnja UPOV-a Beli Manastir

Autor: B.O. Objavljeno: 31.01.2022. 🕜 10:12 Lokacija: Beli Manastir

U Belom Manastiru bit će izgrađena i solarna sušionica mulja

U Belom Manastiru krajem prošlog tjedna obilježen je početak realizacije ugovora o nadogradnji tamošnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV-a), uključujući izgradnju solarne sušionice mulja. Istovremeno, predana je Potvrda o ispunjenju formalno-pravnih uvjeta o početku ugovora, koju su potpisali direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob i voditelj izvođača radova, turske tvrtke Ersa Construction, Özer Yilmaz

Taj ugovor, izvijestile su Hrvatske vode, odnosi se na drugu komponentu 'Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir', čija je vrijednost 66 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je pak 145 milijuna kuna. 

Najveći dio sufinanciranja osiguran je iz fondova Europske unije, čija bespovratna sredstva iznose 72 posto. Lokalna zajednica sudjeluje s četiri posto, a po 12 posto Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) te Hrvatske vode.

 

Veliki značaj 

Prije nekoliko mjeseci potpisali smo ugovor o gradnji linijskih objekata, tj. 22 kilometra kanalizacijskih kolektora koji će se graditi na području Belog Manastira, Šumarina, Šećerane i Branjinog Vrha, što će rezultirati priključenjem više od 850 novih kućanstava, tj. više od 2.200 ljudi na javni sustav odvodnje. U konačnici, ovim će projektom 90 posto stanovništva s područja te aglomeracije biti priključeno na sustav odvodnje. Kada se tome pridoda novi uređaj trećeg stupnja, vrijedan 66 milijuna kuna, koji će uklanjati dušik i fosfor, riješit ćemo problem onečišćenja u ovom dijelu aglomeracije, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dodajući kako bi uređaj trebao biti završen u sljedeće tri godine. 

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob je istaknuo kako se projekt posebice odnosi na UPOV te da ima veliki značaj za Beli Manastir. 

Uz priključenje više od 800 kućanstva na sustav javne odvodnje, sada ćemo imati i čistu ekološku komponentu, vodu koja će se filtrirati, čistiti i ispuštati u rijeku Karašicu. Naime, dosadašnja odvodnja se radila putem mobilne fekalne kanalizacije i odvoza kamionima, što je donosilo i onečišćenja pri prometovanju, veliki broj ljudstva i zastarjelu tehnologiju. Dakako, projekt donosi i veliki gospodarski benefit pa novi uređaj znači i novi razvoj grada jer je dobra infrastruktura uvjet za ostanak mladih obitelji na ovom području, rekao je.

 

Zahtjevni standardi 

Uspješno korištenje europskih sredstava vidjeli smo već i na drugim projektima u Belom Manastiru, a posebice je zadovoljstvo vidjeti da će se 145 milijuna kuna izravno utrošiti u komunalnu infrastrukturu. Na području Osječko-baranjske županije postoji sedam ovakvih projekata, ukupne vrijednosti oko dvije milijarde kuna, što govori o izvrsnoj suradnji s Hrvatskim vodama i Vladom, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić

Danas sudjelujemo na otvaranju radova jedne od 60 aglomeracija, tj. vodnokomunalnih projekata u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost 25 milijardi kuna, od čega su 20 milijardi kuna opravdani troškovi, a više od 15 milijardi kuna su bespovratna sredstva. Vodni je jedan od sektora koji najzornije pokazuje značaj članstva Hrvatske u Europskoj uniji jer suvremene i zahtjevne standarde u pročišćavanju otpadnih voda i pripremi vode za piće ne bi bilo moguće ostvariti iz nacionalnih sredstava. Ovim projektom rješavaju se tri važna problema u vodnokomunalnoj djelatnosti. To su povećanje broja priključenih korisnika na sustav odvodnje s dosadašnjih 45 posto na više od 90 posto, potom rješavanje mulja iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, kazao je Mario Šiljeg, državni tajnik u MINGOR-u.

voda na dlanu

TAGOVI