Mjerila toplinske energije za tisuću kućanstava u Sarajevskoj županiji

Autor: B. O. Objavljeno: 04.05.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Panorama Sarajeva (foto: Jelena Nikl, 2008.)

• Sarajevo, Kanton Sarajevo, Sarajevska županija, Bosna i Hercegovina
    Izvor: Jelena Nikl

Javni poziv Koliko potrošiš toplinske energije, toliko platiš

Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) i tvrtka Toplane Sarajevo u sljedećem tjednu će objaviti javni poziv 'Koliko potrošiš toplinske energije, toliko platiš'. Drugim riječima, tako će se korisnicima usluga centralnog grijanja uvesti mjerila toplinske energije (tzv. kalorimetri). 

Javnim pozivom detaljno će biti objašnjen način prijavljivanja, financiranja i dr. 

Vlade KS-a su u suradnji s Ministarstvom komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Ministarstvom i Toplanama Sarajevo odlučili su sufinancirati uvođenje mjerila toplinske energije za tisuću kućanstava u Sarajevskoj županiji. Za to će Ministarstvo i Toplane Sarajevo izdvojiti nešto više od 306.500 eura ili 600 tisuća KM (svaki po gotovo 153.300 eura ili 300 tisuća KM).

Sva potrebna odobrenja su prikupljena, a Ministarstvo je osiguralo novac zahvaljujući proračunu Vlade Sarajevske županije. 

 

Kvaliteta grijanja

"Ti iznosi u praksi znače da će po jednom kućanstvu biti sufinancirano uvođenje kalorimetra tako da će Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije izdvojiti oko 153 eura (300 KM), a Toplane dodatnih 153 eura, dok bi ostatak do punog iznosa snosilo kućanstvo koje pokaže zanimanje, a taj iznos je približno jednak onome s kojim sudjeluje Ministarstvo", objavljeno je na stranicama Ministarstva komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije.

Učinci uvođenja mjerila toplinske energije su višestruki. Ponajprije se radi o tome da svako kućanstvo vodi računa o kvaliteti grijanja u svojem stanu. Prema procjenama, kućanstvo svoj iznos za sudjelovanje u uvođenju kalorimetra može vratiti kroz manje troškove grijanja već za jednu, a najviše dvije ogrjevne sezone.

 

Razina štednje

U Ministarstvu napominju kako se trenutačno mogu prijaviti oni korisnici grijanja kojima imaju jednocijevni sustav. Među korisnicima centralnog grijanja je 11 tisuća kućanstava koja mogu ugraditi kalorimetar, a već oko 20 posto njih ima ugrađena mjerila toplinske energije. To je nedovoljno i stoga se provodi ova akcija. 

Izvor: Shutterstock

"To znači da prostora za daljnju ugradnju ima te s ovom prvom aktivnošću apeliramo na sve korisnike jednocijevnog sustava grijanja da obrate pozornost na predstojeći javni poziv i sudjeluju u akciji koja će, ako pokaže dobre rezultate, sigurno biti nastavljena i u sljedećoj godini", navode u Ministarstvu komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije.

Inače, glavni cilj ove akcije je da svako kućanstvo korištenjem kalorimetra samostalno upravlja količinom utrošene energije za zagrijavanje prostora i time određuje razinu štednje i pametnog korištenja toplinske energije.

TAGOVI