Natječajem do energetski učinkovitije kotlovnice

Autor: B.O. Objavljeno: 29.11.2022. 🕜 13:02 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Pilot-projekt uvođenja obnovljivih izvora u daljinsko grijanje

Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) objavilo je natječaj za rekonstrukciju kotlovnice i postavljanje dizalica topline voda-voda i kotlova na prirodni plin u kotlovnici tvrtke BAGS Energotehnika sa sjedištem u Vogošći u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine.

"Projekt obuhvaća rekonstrukciju kotlovnice po principu energetske učinkovitosti, a što podrazumijeva postavljanje novog energetskog postrojenja za proizvodnju toplinske energije, dizalica topline voda-voda, kao i kotlova na prirodni plin. Cilj je osiguravanje usluga daljinskog grijanja te smanjenje potrošnje energije, troškova za energiju i emisija stakleničkih plinova", objavljeno je na stranicama Vlade Sarajevske županije.

 

Pristupni fondovi 

"Projektom je predviđena instalacija kombiniranog kotlovskog postrojenja unutar postojeće kotlovnice na mazut. Novo kotlovsko postrojenje sastojat će se od dva generatora topline i to kotlova na prirodni plin te dizalice topline voda-voda. Za izvor topline koristit će se dostupna pitka voda iz vodovoda Vogošća, s prosječnom temperaturom od 11 °C. Pored dizalica topline, planirana je ugradnja više kondenzacijskih toplovodnih kotlova na prirodni plin, pri čemu će nositelj topline biti voda umjesto pare", naveo je ministar komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije Enver Hadžiahmetović

On naglašava kako Ministarstvo taj projekt promatra kao pilot-projekt uvođenja obnovljivih izvora u sustav daljinskog grijanja te da se u idućoj godini očekuju primjetnija ulaganja u slične projekte u Sarajevskoj županiji, koristeći sredstva pristupnih fondova Europske unije iz područja zaštite okoliša.

TAGOVI