Rješenje za dugoročnu stabilizaciju Energa

Autor: B.O. Objavljeno: 30.11.2022. 🕜 09:15 Lokacija: Rijeka

Kupnja udjela talijanskog suvlasnika i dokapitalizacija Grada Rijeke

U poslovanju riječkog distributera i opskrbljivača prirodnim plinom i toplinskom energijom, tvrtke Energo, postoje teškoće koje su rezultat objektivnih problema na lokalnom i globalnom tržištu energije, istaknuto je na 28. gradonačelnikovom kolegiju koji je održan ovaj tjedan. 

Navedeni problemi počeli su 2009. godine kada je ta tvrtka bila primorana prodavati toplinsku energiju po cijenama koje su bile niže od nabavnih cijena energenata za njezinu proizvodnju. 

Unatoč nastojanjima Energa da u teškim uvjetima osigura uspješno poslovanje, globalna energetska kriza i opći negativni trend u gospodarstvu vezan uz opći rast cijena i s tim povezanu inflaciju doveli su do daljnjih objektivnih teškoća u poslovanju koje ta tvrtka više ne može servisirati u postojećim okolnostima, objavljeno je na stranicama Grada Rijeke.

 

Povlačenje iz ulaganja 

Stoga se na sjednicama skupštine te tvrtke i na nizu sastanaka stručnih službi Grada Rijeke i Energa nastojalo iznaći rješenje za financijsku situaciju, što je uključivalo i obraćanje ostalim suvlasnicima. 

Od dva značajnija suvlasnika, Croplin (koji ima 9,1 posto udjela u temeljnom kapitalu) nije iskazao interes za ulaganjem, dok je talijanska tvrtka Hera, koja u temeljnom kapitalu sudjeluje s 34 posto udjela, nije prihvatila prijedlog zajedničkog postupka dokapitalizacije

Naime, i na samo poslovanje talijanskog suvlasnika značajno utječe energetska kriza. Kako u trenutačnim okolnostima nije moguće planirati značajna ulaganja, ta je tvrtka donijela stratešku odluku o povlačenju iz svih ulaganja izvan Italije. 

Nakon niza sastanaka i pregovora, utvrđeno je da bi Hera prenijela Gradu Rijeci dva poslovna udjela u Energu ukupne nominalne vrijednosti od gotovo 75,5 milijuna kuna, za simboličan iznos naknade od tisuću eura te je dogovoreno povećanje uloga Rijeke u temeljnom kapitalu Energu.

 

Odgovorni vlasnik 

Planiran kumulativni nedostatak sredstava Energa do kraja godine je 30 milijuna kuna i to je iznos koji Grad Rijeka osigurava povećanjem uloga u temeljnom kapitalu kao preduvjet za stabilan rad tvrtke. Kupnja poslovnih udjela trgovačkog te dokapitalizacija Rijeke bez sudjelovanja ostalih suvlasnika društva doveli bi do značajnog povećanja udjela tog grada u vlasničkoj strukturi Energa. 

Sredstva od dokapitalizacije utrošit će se upravo za povrat dugova dobavljačima i pozajmica te za pokrivanje nedostatka sredstava uzrokovanih energetskom krizom. 

"Ovo je rješenje koje predlažemo kako bi dugoročno stabilizirali poslovanje Energa i učinili ga održivim. To je u ovim trenucima vrlo teško projicirati zato što je nemoguće predvidjeti što će se događati u narednim godinama, no ovom odlukom pokazujemo smjer kojim ćemo ići kao odgovorni vlasnik našeg trgovačkog društva", kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, istaknuvši kako će o ovim prijedlozima konačnu odluku donijeti Gradsko vijeće na sjednici koja se održava idući tjedan. 

Donošenjem ovih odluka, naglasio je, stabilizirat će se poslovanje Energa, a time i omogućiti nesmetano pružanje usluga gospodarstvu i kućanstvima te osiguravanje nastavka već započetih projekata.

 

Opskrba plinom 

Očekuje se da će nakon prolaska energetske krize, što stručna javnost predviđa tijekom 2024. godine, plin i dalje biti poželjan i dostupan energent. Nakon prolaska energetske krize, Energo namjerava uložiti maksimalne napore da vrati korisnike sa svog područja na vlastitu opskrbu, nastojeći im pritom osigurati što povoljniju cijenu energenta. 

Naime, Gradskoj plinari Zagreb, koja obavlja opskrbu u obvezi javne usluge i kojoj je Vlada mjerama zajamčila cijenu, prešlo je do listopada 2022. godine 7.500 dosadašnjih korisnika Energa iz kategorije kućanstvo. To je nešto više od 60 posto korisnika. Posljedica navedenog je da je djelatnost opskrbe plinom u Energu svedena gotovo isključivo na kućanstva koja kuhaju na plin. 

Stabilizacija poslovanja znači i osiguravanje nesmetanog nastavka EU projekta 'Obnova toplinarstva grada Rijeke', koji predviđa povećanje standarda usluge i njene učinkovitosti uz istovremeno uključivanje zelenih izvora energije. Omogućit će se i realizacija ambicioznih planova Grada Rijeke o obnovi rasvjete učinkovitom LED rasvjetom.

TAGOVI