Prvi sarajevski peleti već iduće godine

Autor: B.O. Objavljeno: 23.08.2022. 🕜 14:29 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Sporazumom do 32,5 milijuna kuna za gradnju tvornice peleta u Sarajevskoj županiji

Ministar gospodarstva Kantona Sarajevo (Sarajevske županije) Adnan Delić i direktor tvrtke Sarajevo-šume Samir Omerović potpisali su danas sporazum o sufinanciranju gradnje tvornice peleta

Za realizaciju tog projekta na području Sarajevske županije predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od približno 32,5 milijuna kuna (8,5 milijuna KM), od čega Ministarstvo izdvaja otprilike 24,5 milijuna kuna (nešto manje od 6,4 milijuna KM), a Sarajevo-šume ostalih osam milijuna kuna (2,1 milijun KM). 

Do potpisivanja sporazuma došlo je nakon stupanja na snagu novog Zakona o šumama Sarajevske županije, s obzirom na to da on omogućava pokretanje tog proizvodnog procesa, rekao je novinarima nakon potpisivanja sporazuma ministar Delić.

 

Javni proizvodni pogon 

"Stupanjem na snagu Zakona o šumama 18. kolovoza, donošenjem podzakonskih akata u Ministarstvu gospodarstva, kao što je Odluka o uvjetima i načinima prodaje šumskih drvnih sortimenata i šumskih nedrvnih proizvoda, ali i neophodnim dopunama i izmjenama internih akata naše županijske tvrtke, stekli smo uvjete za potpisivanje sporazuma za realizaciju projekta gradnje prvog javnog proizvodnog pogona u okviru naše županijske tvrtke", izjavio je, istaknuvši kako su već u pripremi javni pozivi za kupnju zemljišta i nabavu tehničkog postrojenja za proizvodnju peleta. 

"S obzirom na to da je zakon o javnim nabavama složen, ne možemo projicirati kad će sve biti ostvareno, ali ono što je sigurno da ne možemo očekivati kako ćemo s proizvodnjom krenuti do početka ovogodišnje ogrjevne sezone. Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tijekom iduće godine mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj županijskoj peletari", pojasnio je, objavljeno je na stranicama Sarajevske županije.

 

Gospodarenje šumama 

Direktor Omerović detaljnije je pojasnio smisao i svrhu osnivanja tog proizvodnog pogona, istaknuvši kako je ovo najveći ulagački projekt te županijske tvrtke. Također, naglasio je dugoročne koristi koji se očekuju ostvarenjem tog projekta. 

"Ovdje nije samo riječ o peletari, ovdje je riječ o pretvorbi izdanačkih degradiranih u visokokvalitetne šume. Također, ono što je posebice bitno naglasiti da smo mi izmjenama Zakona o šumama krenuli u cjelokupnu reorganizaciju Sarajevo-šuma i u protekla dva mjeseca, usporedno s pripremama za osnivanje peletare, a u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, napravili smo niz sustavnih izmjena u tom poduzeću. Donesen je niz novih pravilnika, uredbi i odluka kako bi se ovaj projekt realizirao od početka do kraja kako treba, ali i kako bi gospodarenje šumama uskladili s novim ekološko prihvatljivim tehnologijama", kazao je. 

On je naveo i da je Sarajevska županija izmjenama Zakona o šumama jedina u Federaciji BiH koja je stekla uvjete za pokretanje proizvodnog pogona jer, kako je istaknuo, u Zakonu i podzakonskim aktima uvršten je proizvod, odnosno šumska biomasa, što je osnovni preduvjet da bi županijska tvrtka uopće mogla krenuti s tom proizvodnjom. 

Izmjenama Zakona i pokretanjem proizvodnog pogona, kao i nizom drugih sustavnih izmjena, Ministarstvo gospodarstva i Vlada Sarajevske županije, u suradnji sa Sarajevo-šumama, kreće s potpunom reformom šumarstva i gospodarenja šumskim resursima, istaknuto je na potpisivanju sporazuma.

TAGOVI