Koprivnica: bespovratna sredstva za tri sunčane elektrane

Autor: B.O. Objavljeno: 24.08.2022. 🕜 08:16 Lokacija: Koprivnica

Vrijednost projekta One Sun Connecting North and South je nešto više od milijuna eura

U prostorijama Entera – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici jučer je predstavljen projekt One Sun Connecting North and South koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne iz Sunčeve energije u objektima javnog sektora u Hrvatskoj te na jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. 

Partner projekta je Grad Koprivnica, uz koji sudjeluje još 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavengeru, Prirodoslovni-tehnološki fakultet, odsjek za energetiku i naftu iz Norveške. 

Predstavljanju projekta uime Grada Koprivnice prisustvovao je gradonačelnik Mišel Jakšić, zatim zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Komma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije (REA) Sjever Ivan Šimić.

 

Energetska samodostatnost 

"Ovim projektom pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način te da je moguće nuditi nova rješenja. S jedne strane, možemo čuvati energiju i prirodu iz koje ona potječe, a s druge stvoriti energetski okvir hrvatske samodostatnosti koji neće biti toliko ovisan o uvozno-izvoznoj komponenti te o globalnim krizama koje neizravno utječu na nas", rekao je Jakšić. 

Vrijednost projekta One Sun Connecting North and South je nešto više od milijuna eura, od čega na bespovratna sredstva otpada 854 tisuće eura. Investicijski troškovi su 776 tisuća eura, a taj se iznos odnosi na izgradnju sunčanih elektrana

U okviru projekta, Grad Koprivnica će izgraditi tri sunčane elektrane – na OŠ Braća Radić snage 60 kW i OŠ Antun Nemčić Gostovinski snage 30 kW te na Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) Podravsko sunce snage 30 kW. 

Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Koprivnicu je gotovo 123 tisuće eura, od čega su više od 104 tisuće eura bespovratna sredstva.

 

Zgrade javne namjene 

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MW h i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. 

Provođenjem pilot-projekata postavljanja integriranih sunčanih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne iz Sunčeve energije i rezultirati smanjenjem emisija CO2

Objekti na kojima će biti provedeni pilot-projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene, objavljeno je na stranicama Grada Koprivnice.

power and energy masters

TAGOVI