Najsuvremeniji električni autobus na zagrebačkim cestama

Autor: B.L. Objavljeno: 04.04.2023. 🕜 08:49 Lokacija: Zagreb
  • Električni autobus MAN Lion's City 12E (izvornik: Bernhard Huber, München / MAN, 2022.)

• MAN, električni autobusi
    Izvor: Bernhard Huber, München / MAN

U proteklih pet dana provodila su se ispitivanja električnog autobusa MAN Lion's City 12E.

U proteklih pet dana zagrebački operator javnog prijevoza ZET na pet redovnih autobusnih linija ispitivao je mogućnosti električnog autobusa Lion's City 12E njemačkog proizvođača MAN. Vozila su ispitivana na linijama 119 (Črnomerec - Podsused most), 124 (Črnomerec - Gornji Stenjevec), 102 (Britanski trg – Mihaljevac), 114 (Ljubljanica – Prečko) i 138. Time su ujedno ispitivane prometne mogućnosti i značajke i na tzv. ravničarskim i na tzv. brdskim linijama u Zagrebu.

Radi se o gradskom niskopodnom autobusu duljine 12 m, s kapacitetom 35 sjedećih i 40 stajaćih mjesta. Uz to, vozilo je opremljeno električnom rampom za pomoć osobama s invaliditetom pri ulaskom u vozilo.

Ispitivanjem takvog vozila na redovnim linijama, ZET se priprema za primjenu novih prometnih rješenja kojima se smanjuju emisije štetnih plinova i poboljšava kvaliteta zraka u Zagrebu. Uz to, zbog manje buke i vibracija, odnosno tišeg rada motora, udobnost putovanja je veća. Dodatna prednost za prometne tvrtke kao što je ZET su i sniženi troškovi održavanja jer električni autobusi u odnosu na dizelske ne zahtijevaju opsežne servise.

Kako se pri budućim nabavama novih autobusa za zagrebački javni gradski prijevoz, sukladno direktivama Europske unije, očekuje nabava autobusa s nultom emisijom (tj. električnih ili na vodik, o čemu odluku još treba donijeti), ispitivanja su dobar način za upoznavanje s novim rješenjima, njihovim prednostima i mogućim nedostacima, ističe ZET.

 

 

TAGOVI