Zagreb opet nabavio dizelske autobuse plaćene iz EU sredstva

Autor: N. D. Objavljeno: 21.02.2023. 🕜 14:41 Lokacija: Zagreb
  • ZET-ov autobus i tramvaj na okretištu Mihaljevac (izvornik: ZET 2020.)

• ZET, javni prijevoz, Zagreb
    Izvor: ZET

Posljednja i kažu zadnja isporuka novih dizelskih autobusa

Zagrebački električni tramvaj (ZET) danas je predstavio preostalih 20 autobusa s pogonom na dizelsko gorivo koji su isporučeni u sklopu nabave 65 novih buseva. Kao prenose mediji autobusi su klimatizirani, imaju video nadzor i prilagođeni su za osobe s invaliditetom, poručio je direktor ZET-a Marko Bogdanović i najavio nabavnu 20 niskopodnih tramvaja.

Čak 85% sredstava za autobuse osigurano je iz EU fondova i kako je rečeno to je "zadnja tura" koju će gradski prijevoznik nabavljati na konvencionalna goriva. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao da će iduća tura autobusa biti "zelenija", a u suradnji s Ministarstvom prometa ZET bi ih nabavio stotinjak. Javna nabava za tramvaj je u tijeku. Od 2019. kupljeno je 109 autobusa.

Ministar prometa Oleg Butković rekao je da slijede ozbiljnija infrastrukturna ulaganja u prometnice u Zagrebu kao što su spoj sa Zračnom lukom Zagreb, i križanje sa Sarajevskom ulicom, što je "pred realizacijom". Ministar kaže da je u perspektivi osigurano 120 mil. EUR za nabavu autobusa na vodik ili onih električnih, ne samo u Zagrbu. No, tko će osigurati zeleni energent, o tome se nije govorilo. 

TAGOVI