Greenpeaceova tužba protiv VW-a je odbačena

Autor: N. D. Objavljeno: 15.02.2023. 🕜 09:20 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Volkswagenov logo (izvornik: Simon from Pixabay, 2023.)

• Volkswagen, logo
    Izvor: Simon / Pixabay

Zeleni drže da VW krši građanima elementarna "klimatska prava"

Regionalni sud u Njemačkoj odbacio je slučaj koji je vodio Greenpeace protiv Volkswagena u kojem se od proizvođača automobila tražilo da pooštri svoje ciljeve u pogledu emisija ugljičnog dioksida,objavio je Reuters. Ekolozi željeli natjerati kompaniju da do 2030. prestane prodavati automobile s unutarnjim sagorijevanjem.

Troje tužitelja - dvoje šefova njemačkog Greenpeacea i aktivistica za zaštitu okoliša Clara Mayer - tvrdili su da proizvođač automobila „krši njihove temeljne slobode svojim utjecajem na klimatske promjene“. Tužba se temeljila na ključnoj presudi njemačkog Ustavnog suda iz travnja 2021. da vladini planovi za ograničavanje emisija ugljičnog dioksida nisu bili dostatni za ispunjavanje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma i nepravedno opterećuju buduće generacije.

Kao rezultat toga, vlada bivše njemačke kancelarke Angele Merkel pomaknula je datum njemačke ugljične neutralnosti za pet godina unaprijed, na 2045., i podigla cilj smanjenja stakleničkih plinova do 2030. Organizacija Greenpeace uvjerena je da ista obveza vrijedi i za privatne tvrtke također.

Poplava tužbi

Međutim, kako tvrdi sud, Volkswagen je ispunio sve zakonske obveze. Volkswagen je pozdravio odluku, ponavljajući svoj prijašnji argument da građanske tužbe protiv pojedinačnih kompanija nisu pravi način za određivanje mjera protiv klimatskih promjena. "Posljednja riječ o našim klimatskim tužbama protiv Volkswagena nije izgovorena danas", rekao je Roland Hipp, jedan od tužitelja, u izjavi. "Planiramo daljnje pravne korake i uvjereni smo da možemo uvjeriti Volkswagen da pravnim sredstvima učini više na zaštiti klime."

Proizvođač automobila suočit će se s još jednim ročištem 24. veljače u Detmoldu u Njemačkoj u tužbi farmera, kojeg također podržava Greenpeace, koji tvrdi da emisije proizvođača automobila uništavaju njegovu zemlju i ugrožavaju njegov život.

TAGOVI