Meksiko osniva državnu tvrtku za vađenje litija

Autor: N.D. Objavljeno: 25.08.2022. 🕜 09:39 Lokacija: Meksiko City (Meksiko)

Automobilske tvrtke hrle prema sirovini za baterije

Meksička vlada osnovala je ovaj tjedan tvrtku u državnom vlasništvu za vađenje i prodaju litija. Prema dekretu predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, sirovinu će proizvoditi i distribuirati isključivo Litio para México, a tvrtka planira započeti s radom najkasnije za šest mjeseci. 

Naziv tvrtke u prijevodu znači "Litij za Meksiko", a poslovat će neovisno o ministarstvu energetike, prenosi njemačka novinska agencija DPA. Meksiko ima devete po redu rezerve litija na svijetu procijenjene na 1,7 milijuna tona, a nalaze se u Sonori. Reuters izvještava – pozivajući se na predsjednički dekret – da će novog čelnika tvrtke predložiti ministar energetike, a imenovati predsjednik. Prema uredbi, u upravi tvrtke bit će i ministar energetike, ministar financija, ministar gospodarstva, ministar unutarnjih poslova i ministar zaštite okoliša. 

Početkom ove godine u Meksiku su reformirani zakoni o rudarstvu. Sada samo država može istraživati, rudariti i prodavati nalazišta litija. Iako se u zemlji još ne vadi litij, prema izvješćima već je sklopljeno nekoliko ugovora. Lopez Obrador je u travnju izjavio da će svi ugovori biti revidirani. 

Veliki planovi Meksika


Za industriju baterija i sektor električne mobilnosti, ekstrakcija litija u Meksiku bila bi potencijalno zanimljiva u kontekstu novih američkih propisa. Budući da su Meksiko, Kanada i SAD povezani putem NAFTA sporazumom o slobodnoj trgovini, sirovine za baterije iskopane u Meksiku i Kanada bi također ispunila nove zahtjeve SAD-a za porezni kredit (olakšicu) za električna vozila. 

U tom kontekstu, Volkswagen i Mercedes-Benz su ovog tjedna također zaključili memorandume o razumijevanju s kanadskom vladom kako bi osigurali pristup sirovinama za baterije iz zemlje. I sam Meksiko se već zahuktava za električnu mobilnost. U zemlji se nalazi tvornica Volkswagena koja se trenutno mijenja u proizvodnju električnih vozila, tvornica General Motorsa, koja je na sličan način u procesu prelaska na električna vozila, dok se priča da je isti slučaj i s postojećom tvornicom BMW-a u zemlji. 

Iako to ne znači nužno da će se baterije proizvoditi u zemlji, prošle je godine proizvođač baterija Freyr rekao da razmatra otvaranje tvornice baterija u Meksiku. Naravno, litij koji se iskopava može se izravno izvoziti bez potrebe da se koristi u zemlji, ali sve više zemalja, poput Indonezije, sve više gleda na korištenje svojih sirovina za poticanje vlastitih industrijskih aktivnosti, objavio je Electriv.com.

TAGOVI