Čak 2,5 mlrd. dolara za tri američke tvornice baterija

Autor: B.L. Objavljeno: 26.07.2022. 🕜 09:29 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Tvornice će se graditi u Ohiju, Tennesseeju i Michiganu

U sklopu Ureda za kreditne programe (LPO) američkog Ministarstva energetike (US DoE) donesena je uvjetna odluka o pomoći financiranju tvrtki Ultium Cells za gradnju čak tri nova proizvodna pogona za litij-ionske baterije za električna vozila u SAD-u. Vrijednost kredita trebala bi iznositi čak 2,5 mlrd. dolara i njime će se financirati izgradnja tvornica u Ohiju, Tennesseeju i Michiganu.  
Spomenuta odluka je u skladu s programom Naprednih tehnologija za proizvodnju vozila (ATVM) program kojim se osiguiravaju krediti za proizvodnju vozila, komponenti i materijala. Pri tome će se raditi o prvom takvom kreditu koji je odobren isključivo za projekt proizvodnje baterija za električna vozila.

Proizvedene baterije u budućim tvornicama služit će za opskrbu američkog proizvođača vozila GM, čiji je istodoban cilj ostvariti proizvodnju od čak 1 mil. električnih vozila u SAD-u do kraja 2025. godine. Američki div ujedno namjerava postati u cijelosti ugljično neutralan do 2040. godine. 

U okviru LPO-a, tj. programa ATVM u SAD-u je predviđeno čak 17,7 mlrd. dolara kao potpora projektima proizvodnje električnih vozila, njihovih dijelova ili infrastrukture za njihov pogon i punjenje, što je sve u skladu sa Zakonom o energetskoj neovisnosti i sigurnosti iz 2007. godine, izvijestio je američki portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI