Električni taksiji za Dušanbe

Autor: B.O. Objavljeno: 11.07.2022. 🕜 11:19 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Sto električnih taksija u glavnom gradu Tadžikistana

Zahvaljujući uvođenju električnih taksija, projektu koji podupire Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), više od 60 posto od gotovo 900.000 stanovnika Dušanbea, glavnog grada Tadžikistana i najveće općine u toj zemlji, moći će uživati u ekološki prihvatljivoj i sigurnijoj vožnji. 

Najnoviji projekt u sklopu EBRD-ovog programa Zeleni gradovi za Dušanbe pridonijet će smanjenju negativnog utjecaja na okoliš taksi-tvrtke Sayohon, koja upravlja brendom Rakhsh Taxi. 

Financijski paket 'težak' 4,5 milijuna dolara omogućit će Sayohonu nabavu 100 električnih vozila i 30 punionica te stvaranje potrebne infrastrukture za punjenje. Sayohon tako neće samo proširiti svoju uslugu, već će i smanjiti emisiju CO2 za 1.240 tona godišnje.

 

Uključive prakse 

Zamjena zastarjelih motora s unutarnjim izgaranjem električnim također će omogućiti Rakhsh Taxiju smanjiti emisije drugih onečišćivača kao što su dušikov dioksid i sumporov dioksid koji mogu uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme. 

Također, Sayohon će se posvetiti razvoju i provedbi uključivih praksi zapošljavanja, što je dio projekta. 

Drugim riječima, javlja EBRD, pomoći će povećati broj zaposlenih žena na najmanje 20 posto ukupne radne snage i pokrenuti specijalizirani program obuke za 250 zaposlenika o upravljanju električnim vozilima.

TAGOVI