Rijeka bira električni autobus

Autor: B.O. Objavljeno: 14.07.2022. 🕜 14:01 Lokacija: Rijeka

Već drugo predstavljanje električnih autobusa za riječki javni prijevoz

Tvrtka Autobus iz Zagreba predstavila je u Rijeci električni autobus Iveco E-Way francuskog proizvođača Heuliez. Doseg tog autobusa s jednim punjenjem baterije je između 300 i 350 kilometara. 

Direktor tvrtke Autobus Robert Vrhovski je kazao kako taj električni autobus ima sinkroni električni motor od 160 kW – 2500 Nm i dolazi u dvije opcije: s 24 sjedala i prostorom za kolica te s 27 sjedala i također prostorom za kolica. 

Direktor operatora javnog prijevoza u Rijeci, tvrtke Autotrolej Željko Smojver je izjavio kako Autotrolej namjerava nabaviti električne autobuse jer su za to u državnom proračunu, kroz fondove Europske unije, predviđena znatna sredstva. Čeka se da nadležno Ministarstvo do kraja godine raspiše natječaj za sve javne prijevoznike u Hrvatskoj na koji će se Autotrolej javiti, objavljeno je na stranicama Grada Rijeke.

 

Komponenta učešća 

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je potvrdio da će se Autotrolej čim to bude moguće javiti na natječaj Ministarstva te tako nastaviti do sada izuzetno uspješan proces zamjene starih autobusa novim, sredstvima iz fondova EU-a. 

Prosječna starost autobusa sada je sedam godina, a za nabavu ovih električnih trebat će riješiti pitanje vlastite komponente učešća, koja se mora osigurati u riječkom gradskom proračunu, Autotroleju ili kreditom poslovne banke. 

Europska unija potiče elektromobilnost i za to su zadani rokovi unutar kojih se mora obaviti prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore. 

"Mi smo kao jedinica lokalne samouprave ujedno i potpisnici Sporazuma gradonačelnika (eng. Covenant of Mayors), jedne od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerene na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena, usmjerene na kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i građana u borbi protiv globalnog zagrijavanja, među ostalim, smanjenjem emisije CO2", rekao je Filipović. 

Inače, ovo je, nakon nedavnog predstavljanja električnog autobusa tvrtke MAN, druga prezentacija takvih autobusa u Rijeci.

TAGOVI