Kazna za parkiranje na punionicama električnih vozila

Autor: B.O. Objavljeno: 02.08.2022. 🕜 09:08 Lokacija: Zagreb

Stigao je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Dugoočekivani Zakon o sigurnosti prometa na cestama nedavno je izglasan u Hrvatskom saboru, a nove izmjene stupile su na snagu 30. srpnja. U novome Zakonu definirana su i regulirana nova vozila poput električnih romobila i monocikala, a dodane su i odredbe koje će vozačima električnih vozila olakšati svakodnevno korištenje. 

Novim Zakonom zabranjeno je parkiranje na javno dostupnim punionicama električnih vozila. Tako će svako parkirano vozilo na punionici, koje se istovremeno ne puni, biti premješteno parking službom te će dobiti kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 300 kuna. Usluga premještanja vozila u brojnim gradovima stoji i više od 500 kuna pa parkiranje na punionicama nikako nije isplativo.

"Ovakva promjena Zakona će svim vozačima električnih vozila olakšati svakodnevno korištenje svojih vozila. Naime, brojni vozači su u posljednjih nekoliko godina koristili priliku da parkiraju na punionicama kako bi izbjegli naplatu parkinga. No tako se vozačima električnih vozila oduzimala prilika da napune svoje vozilo čak i kad je punionica slobodna pa smo dugo vremena očekivali donošenje ovakve odluke", objašnjava Hrvoje Prpić, predsjednik nacionalne udruge za elektromobilnost Strujni krug.

 

Najveća brzina 

Novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirana su i regulirana vozila poput električnih romobila i monocikala s električnim pogonom. Navedena se sada definiraju kao osobna prijevozna sredstva čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW te koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, priopćeno je iz agencije 404. 

Ako je, primjerice, električni romobil snažniji ili brži od navedenih značajki, ne smije se koristiti u javnom prometu. Stoga, jedina mogućnost za korištenje snažnijih ili bržih romobila jest da im se ograniči najveća brzina od 25 km/h ili se atestiraju i registriraju ako je to moguće. Naravno, za to je potrebno provjeriti u Centru za vozila Hrvatske koji su svi uvjeti potrebni kako bi se isti mogli atestirati i registrirati. 

Kao i kod vozača bicikala, osobna prijevozna sredstva moraju se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Ako ih pak nema, mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. 

Novost u Zakonu je i da tijekom noći ili smanjene vidljivosti svi vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava koji sudjeluju u prometu moraju biti označeni reflektirajućim prslukom, odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. 


Novčana kazna 

No, za razliku od vozača bicikala koji moraju nositi zaštitnu kacigu samo do 16 godina, svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Svi vozači koji se neće držati navedenih pravila, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. 

"Udruga Strujni krug bila je uključena od početka u zakonodavni proces donošenja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se, nažalost, bez najave ili konzultacija sa svim dionicima mijenjao od e-savjetovanja do konačne verzije. Pozdravili smo namjeru MUP-a da regulira nova osobna prijevozna sredstva, ali ostaje otvoreno pitanje zašto se obveza nošenja kacige nije izjednačila s onom za vozače bicikla kako je bilo i predviđeno u prethodnim verzijama zakona. Tako Hrvatska postaje jedina zemlja, uz Dansku, koja uvodi obvezu nošenja kacige za sve vozače električnih romobila. To u potpunosti onemogućuje uslugu korištenja javnih električnih romobila jer ljudi ne nose svoje kacige sa sobom pa će Hrvatska vjerojatno biti jedina država EU-a koja neće imati uslugu javnih električnih romobila", objašnjava.

U toj udruzi ističu da će se odredbama o obveznom nošenju kaciga za sve vozače e-romobila usporiti prihvaćanje novih oblika prijevoza koji imaju potencijal rasteretiti gradske centre od gužvi i smanjiti onečišćenje uzrokovano ispušnim plinovima motora s unutarnjim izgaranjem. 

"Vjerujemo da edukacijom svih sudionika u prometu možemo postići bolje rezultate u sigurnosti, a u čemu mogu pomoći operateri usluge najma električnih romobila, odnosno gradovi u kojima se promiče mikromobilnost. Kao i kod vožnje bilo koje kategorije vozila, treba poticati osobnu odgovornost vozača koji na savjestan i siguran način mora upravljati vozilom, vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika", dodaje Prpić.

TAGOVI