Prebacivanje posljednjih njemačkih brzih vlakova na biogoriva

Autor: B.O. Objavljeno: 22.07.2022. 🕜 08:06 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Biogoriva, kao što je hidrotretirano biljno ulje, prikladna su za starije lokomotive

Njemački državni željeznički operator Deutsche Bahn (DB) planira lokomotive na međugradskim linijama koje koriste dizel prebaciti na goriva proizvedena na klimatski neutralan način, dakle, bez emisija CO2

Budući da je većina njemačke željezničke mreže elektrificirana, brzi dizelski vlakovi DB-a voze na svega nekoliko linija u središnjoj i južnoj Njemačkoj te na dugim putovanjima do otoka Sylt na sjeveru te zemlje. 

"Do 2025. godine ćemo i posljednjih dva posto međugradskih linija na kojima voze lokomotive na dizelski pogon pretvoriti u one na biogorivo, čime ćemo dati još jedan primjer zaštite klime", rekla je Stefanie Berk, voditeljica marketinga u DB-u.

 

Otpadni materijali 

Biogoriva, kao što je hidrotretirano biljno ulje (HVO), prikladna su za starije dokazane lokomotive u floti bez potrebe za skupom preinakom, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Počevši od ovog tjedna, lokomotive na dizelsko gorivo koje voze do Sylta iz Niebülla na kopnu također će koristiti samo biogorivo. DB javlja kako će se tako uštedjeti 7.500 tona ugljikova dioksida godišnje. K tomu, postoje planovi za elektrifikaciju rute u bliskoj budućnosti.

Gorivo koje se koristi proizvedeno je isključivo iz bioloških ostataka i otpadnih materijala. Ne koristi se dodatno uzgojena biomasa i nema konkurencije proizvodnji hrane i stočne hrane. 

Aktivisti su prethodno prosvjedovali protiv uporabe žitarica i drugih vrijednih izvora hrane za proizvodnju biogoriva, a ne za pomoć onim dijelovima planeta gdje glad uzrokuje smrt. Izgaranjem u motoru oslobađa se samo ona količina CO2 koja je prethodno izvučena iz atmosfere tijekom rasta biljaka, navodi DB. 

Također, DB je najavio planove za korištenje biogoriva za manevarske te dizelske lokomotive teretnih vlakova.

TAGOVI