New York će zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 17.09.2021. 🕜 13:56 Lokacija: New York (SAD)

Države Kalifornija, Massachusetts i Washington ne žele "fosilce" na ulicama

Nakon Europske unije i SAD kreće u rat protiv vozila s motorima na unutarnje izgaranje. Sve većem broju američkih saveznih država i država diljem svijeta koje su pokazale palac dolje benzincima i dizelašima pridružio se i New York. Ta je savezna država donijela zakon prema kojem se od 2035. godine više neće smjeti prodavati vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, već samo ona s nultom emisijom stakleničkih plinova. Taj potez trebao bi smanjiti emisije za 35% i pomoći ostvarivanju klimatskih ciljeva uključujući smanjenje stakleničkih plinova za 85% do 2050. Zakon uključuje da do 2045. i sva veća i manja dostavna vozila budu bez emisija. 

Nakon donošenja zakona, sada su pred svima u ovoj saveznoj državi veliki izazovi u ispunjenju tog cilja. Naime, trenutačno je udio električnih vozila u prodaji ukupnog broja vozila samo oko jedan posto te bi tijekom sljedećih 14 godina taj udio trebao višestruko porasti. Drugi izazov tiče se infrastrukture za punjenje vozila, a zagovornici se zalažu da se za to iskoriste stupovi javne rasvjete. Nužna je mreža brzih punionica na većim cestama te velik broj punjača na parkiralištima i javnim garažama. 

Sličan zakon već je donijela savezna država Kalifornija i Massachusetts, dok se Washington sprema tu granicu spustiti na 2030., pišu američki mediji. Europska komisija predstavila je u srpnju prijedlog kojim bi se učinkovito zabranjivala prodaja benzinskih i dizelskih vozila u EU od 2035. godine, kao dio masovno revidiranog klimatskog i energetskog zakonodavstva - tzv. - "Fit za 55 paket". 

TAGOVI