Sunčane elektrane za varaždinske sportske dvorane

Autor: B. O. Objavljeno: 28.03.2023. 🕜 10:22 Lokacija: Varaždin
  • Panorama Varaždina (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Varaždin, Varaždinska županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Potpisani su ugovori o građenju te nadzoru radova na fotonaponskim sustavima u nekoliko gradova i općina

U sklopu projekta 'One Sun Connecting North and South', u Varaždinu su ovaj tjedan potpisani ugovori o građenju te nadzoru građevinskih radova na fotonaponskim sustavima u gradovima Varaždinu, Koprivnici i Ludbregu te u nekoliko općina (Vidovec, Ljubešćica, Legrad i, među ostalim, Ferdinandovac). 

U sklopu projekta, Varaždin će izgraditi dvije sunčane elektrane - na Sportskoj dvorani Srednjoškolac snage 20 kW te Sportskoj dvorani Graberje snage 50 kW. Ukupna vrijednost proračuna projekta koji se odnosi na Varaždin je 67.400 eura, od čega je oko 57.000 bespovratnih. 

Ukupna vrijednost ugovora o građenju i ugovora za nadzor građevinskih radova koji će biti potpisani iznosi 60.812 eura, od čega je bespovratni iznos 51.690 eura. Varaždin je ostali dio od 9.121 euro osigurao Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka.

"Potpisnici ugovora su uz podršku Regionalne energetske agencije Sjever aplicirali na norveške 'grantove', od koji smo dobili 85 posto bespovratnih sredstava. Tako će svi ovi gradovi i općine sudjelovati u zelenoj tranziciji", rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj
 

Okrupnjavanje nabave

"Gradovi Koprivnica i Varaždin kao veliki partneri suradnjom kroz Regionalnu energetsku agenciju godinama stvaraju mnijenje koliko je bitno voditi brigu o okolišu i energetskim interesima. Bitno je da zajedno radimo ne samo promociju nego i velike projekte. Sada vidimo koliko nam je regionalna energetska agencija važna i koliko je bitno bilo objediniti sve ove gradove i općine", izjavio je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. 

Izvor: Crisferra / Shutterstock

Ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić je pojasnio kako će u sklopu projekta biti postavljeno 28 elektrana snage 850 kW. Također, objavljeno je na stranicama Grada Varaždina, najavio je kako će u roku od pet mjeseci sunčane elektrane krenuti proizvoditi električnu energiju. 

Osim općina i gradova koji su ovaj tjedan potpisali ugovor, projektu se priključuje njih još iz cijele Hrvatske - od Slavonije do Dalmacije. Kroz okrupnjavanje nabave, napomenuo je, postigli su se bolji uvjeti izvedbe projekta. 
 

Europski gospodarski prostor 

Inače, projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne iz Sunčeve energije i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. 

Vrijednost projekta je nešto više od milijun eura, od čega je 85 posto iznosa bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 eura, a taj se iznos odnosi na izgradnju sunčanih elektrana.

Projekt je započeo konferencijom u kolovozu prošle godine, a provodi se u okviru Memoranduma o suglasnosti o provedbi financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) između Islanda, Kneževine Lihtenštajna, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te programskog sporazuma o financiranju programa 'Energija i klimatske promjene'.
 

Izvor: EM

TAGOVI