HE Piva na pragu pola stoljeća

Autor: B. O. Objavljeno: 29.03.2023. 🕜 14:00 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)
  • Kanjon Pive i brana HE Piva u Crnoj Gori (izvornik: EPCG 2020.)

• EPCG, HE Piva, hidroelektrane
    Izvor: EPCG

EPCG želi graditi hidroelektrane Komarnica i Kruševo

HE Piva sigurno opskrbljuje električnom energijom Crnu Goru i nakon 47 godina intenzivne proizvodnje, a u prva tri mjeseca ta velika akumulacijska hidroelektrana ostvarila je gotovo 40 posto planirane proizvodnje za ovu godinu.

"HE Piva u svojoj gotovo pola stoljeća dugoj povijesti predstavljala je čvrst oslonac u energetskom, financijskom i svakom drugom smislu, za našu tvrtku i elektroenergetski sustav, ali i za općinu Plužine i Crnu Goru u cjelini", izvijestila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)

"Želja nam je graditi hidroelektrane Komarnica i Kruševo, što bi nas učinilo vrlo snažnim energetskim sustavom u regionalnom i europskom okviru. Naše kočnice u gospodarstvu općenito su složena regulativa, nesređeni javni registri i manjak stručnog kadra", istaknuo je predsjednik Odbora direktora EPCG-a Milutin Đukanović
 

Energetski manjak

Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin je istaknuo kako svaki kW h treba cijeniti jer je zlata vrijedan, najavivši ambiciozna razmišljanja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, ali i ostalih energetskih objekata u sustavu EPCG-a.

"Usmjerili smo se također na gradnju novih izvora zelene energije. Cilj nam je smanjiti energetski deficit i osigurati energiju prijeko potrebnu za intenzivan i stabilan razvoj našeg gospodarstva i društva. Siguran sam kako ćemo dobro promišljenim potezima, uz optimalno raspolaganje postojećim resursima u tome i uspjeti te da ćemo u nadolazećim godinama osigurati nove megavatsate iz obnovljivih izvora zahvaljujući pametnoj valorizaciji ogromnih potencijala Sunčeve, vjetroenergije i hidroenergije", istaknuo je.

"Od početka godine, zaključno s 27. ožujkom, uspjeli smo proizvesti 288.603,75 MW h električne energije, što je 38,5 posto ukupno projektirane godišnje proizvodnje", rekao je direktor HE Piva Nikola Daković

TAGOVI