Kreće gradnja najsnažnije sunčane elektrane na Puljštini

Autor: B. O. Objavljeno: 31.03.2023. 🕜 14:04 Lokacija: Pula
  • Detalj Arene u Puli (foto: BL, siječanj 2020.) 

• Pula, Istra, Istarska županija, baština
    Izvor: B.L.

Pripreme za postavljanje sunčane elektrane na Dom sportova Mate Parlov u Puli

Nakon što je u prosincu 2022. tvrtki Pula Sport Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dodijelio najviše mogućih 1,4 milijuna kuna za postavljanje sunčane elektrane na Dom sportova Mate Parlov, ovaj tjedan su krenuli pripremni radovi. 

Pritom valja istaknuti kako su u veljači prošle godine odrađeni prvi kontakti oko projektnog zadatka, nakon čega je Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prepoznala vrijednost i financirala glavni projekt solarizacije sportskog kompleksa na Verudi. U međuvremenu su odobrena kreditna sredstva za realizaciju te dobivena elektroenergetska suglasnost, objavljeno je na stranicama Grada Pule.

U sklopu tog projekta, na krov sportske dvorane bit će postavljeno oko 200 tona stabilizacijskih utega s 960 solarnih modula. Procjena je da će taj fotonaponski sustav osiguravati jednu trećinu ukupne godišnje potrebe sportskog kompleksa na Verudi za električnom energijom. 

Osim što će se olakšati poslovanje Pula Sporta u idućih 20 godina, koliki je prosječni vijek uporabe solarnih modula posljednje generacije, ovom investicijom sportski objekti dobivaju prvu po snazi sunčanu elektranu na Puljštini.
 

Probni rad

"Navedenim projektom, Grad Pula se s Pula Sportom opredijelio na borbu protiv klimatskih promjena, protiv ovisnosti o ugljiku i ugljikovodiku kao izvoru energije te predstavlja veliki iskorak za uštede na sportskim objektima, budući da će nova sunčana elektrana imati najveću snagu na Puljštini", istaknuo je gradonačelnik Filip Zoričić.

Izvor: Herm / Pixabay

Snaga nove elektrane je 400 kW. Solarni moduli će, prema najavama, pokriti oko 90 posto površine krova. Među planiranim radovima je i postavljanje još jednog sloja hidroizolacije, otporne na visoke temperature, kao i nadograđivanje s još 40 kW, čime bi se ukupna površina krova pretvorila u postrojenje za proizvodnju električne energije.

Vrijednost radova je gotovo 475.500 eura, a sunčana elektrana će, prema planu, proizvoditi oko 500 MW h električne energije godišnje.  

Nakon probnog, početak punog rada sunčane elektrane očekuje se u srpnju. Povrat ulaganja, javlja Grad Pula, očekuje se u roku od sedam godina, što ovisi i o potrošnji kompleksa nakon puštanje u rad elektrane.

 

 
 
 

TAGOVI