Sunčane elektrane za varaždinske škole

Autor: B.O. Objavljeno: 10.11.2022. 🕜 10:07 Lokacija: Varaždin

Rok za provedbu projekta je 18 mjeseci

Na krovovima šest varaždinskih osnovnih škola bit će postavljene sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. 

Gradu Varaždinu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) odobrio projekt i poslao gradonačelniku Nevenu Bosilju na potpis ugovor kojim će osigurati sufinanciranje u iznosu od 40 posto potrebnih sredstava. Naime, ukupna vrijednost projekta postavljanja fotonaponskih sustava procijenjena je na nešto više od 1,6 milijuna kuna, a FZOEU će sudjelovati u pomoći do najviše 648.294,18 kuna (40 posto). 

Rok za provedbu projekta je 18 mjeseci, Prema planu, sunčane elektrane bit će postavljene na prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj, petoj i sedmoj osnovnoj školi u Donjem Kućanu. 

"Nakon što smo uložili značajna sredstva u energetsku obnovu škola i vrtića, ovo je još jedan značajan pomak u zadovoljavanju naših visokih standarda postizanja energetske učinkovitosti i neovisnosti. U vrijeme kada se suočavamo s globalnom energetskom krizom, usmjeravanje na obnovljive izvore energije je više nego opravdano i svaka uložna kuna, odnosno euro višestruko se vraćaju. Nastavit ćemo i dalje s projektima iz naše varaždinske zelene agende jer želimo postići što veći stupanj energetske neovisnosti svih naših institucija i poduzeća", izjavio je Bosilj. 

Nabava za odabir izvođača i postava fotonaponskih sustava bit će provedena u idućoj godini, objavljeno je na stranicama Grada Varaždina.

TAGOVI