Brže do dozvola za obnovljive izvore

Autor: B.O. Objavljeno: 10.11.2022. 🕜 09:12 Lokacija: Zagreb

Europska komisija ubrzava zelenu tranziciju s ruskog plina

Europska komisija jučer je predložila novu privremenu hitnu uredbu kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora. 

Uz diversifikaciju opskrbe i uštedu energije, uvođenje energije iz obnovljivih izvora dio je plana EU-a za okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Obnovljivi izvori kratkoročno i u budućnosti smanjuju potražnju EU-a za fosilnim gorivima u djelatnostima električne energije, grijanja i hlađenja te industrije i prometa. 

Zahvaljujući niskim operativnim troškovima, veći udio obnovljivih izvora u energetskom sustavu EU-a može pomoći u smanjenju računa za energiju, priopćeno je iz Predstavništva EK-a u Hrvatskoj.

 

Izvanredna situacija 

Trenutačna energetska kriza zahtijeva hitno i ciljano djelovanje kako bi se ubrzao plan REPowerEU. Europsko vijeće 20. i 21. listopada 2022. pozvalo je na ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora energije. 

U planu REPowerEU već su predložene mjere za rješavanje dugotrajnih i složenih administrativnih postupaka koji su prepreka brzom i opsežnom ulaganju u obnovljive izvore i povezanu infrastrukturu. Međutim, stanje na energetskim tržištima pogoršalo se, zbog čega su potrebne hitne mjere. Iz tog razloga, Komisija predlaže nove mjere u obliku uredbe

Jučerašnjim prijedlogom dopunjuju se prethodne hitne mjere za rješavanje izvanredne situacije na energetskim tržištima i ubrzavanje prelaska na čistu energiju. Primjenjivat će se godinu dana, a obuhvaćat će vrijeme potrebno za donošenje i prenošenje Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj trenutačno raspravljaju zakonodavci, u svim članicama.

TAGOVI