Sunčane elektrane na objektima u vlasništvu Splita

Autor: B.O. Objavljeno: 04.11.2022. 🕜 10:46 Lokacija: Split

Javna nabava za primjenu fotonaponskih sustava

U sklopu europskog projekta 'SuSTainable' početkom ovoga tjedna na Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) objavljena je javna nabava za primjenu fotonaponskih sustava na objektima u vlasništvu Grada Splita. Procijenjena vrijednost nabave je približno 3,08 milijuna kuna bez PDV-a, a predviđeno vrijeme za izvođenje radova 14 mjeseci od potpisa ugovora. 

Taj projekt, naime, predviđa postavljanje integriranih sunčanih elektrana na 14 javnih objekata u vlasništvu Splita (10 osnovnih škola, tri dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama) kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno Sunčeve energije. Split će tako povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora na javnim objektima u svojem vlasništvu. Pritom će i ti objekti ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije. 

"Projekt će rezultirati povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na području Grada za 795 MW h godišnje i smanjenjem ispusta CO2 za 186 tona godišnje te će tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena", objavljeno je na stranicama Grada Splita.

 

Bespovratna sredstva 

Objekti na kojima je planirano postavljanje integriranih sunčanih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe - Lokve, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split. 

Ukupna vrijednost projekta je gotovo pet milijuna kuna. Iznos bespovratnih sredstava je maksimalnih 85 posto vrijednosti projekta, tj. 4.241.972,83 kuna. 

Projekt je rezultat uspješne suradnje Razvojne agencije Split - RaST sa Službom za razvoj grada te Upravnim odjelom za urbanizam i izgradnju Grada Splita. Projekt SuSTainable financiran je bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. 

Rok za dostavu ponuda je 28. studenog u 10 sati. 

Tekst objavljene javne nabave nalazi se na poveznici: https://eojn.nn.hr/SPIN/APPLICATION/IPN/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=6857378.

TAGOVI