Dinamika radova na SE Orlec Trinket

Autor: B.O. Objavljeno: 03.11.2022. 🕜 09:05 Lokacija: Rijeka

Rok od mjesec dana za očitovanje oko nastavka radova

Suradnja na projektu Sunčana elektrana (SE) Orlec Trinket bila je tema sastanka zamjenice župana Primorsko-goranske županije Marine Medarić i gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića s predstavnicima Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji je održan koncem proteklog tjedna u Rijeci. 

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, Zavod za prostorno uređenje PGŽ-a i REA-e Kvarner, a realizaciju te investicije, izgradnje najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj, preuzeo je HEP. 

Priključna snaga te sunčane elektrane je 6,5 MW, a očekivana proizvodnja približno 8,5 milijuna kW h električne energije godišnje, što odgovara potrošnji otprilike 2.500 kućanstava. Vrijednost HEP-ova ulaganja iznosi približno 41 milijun kuna. Zemljište od 17 hektara, za gradnju elektrane, ustupili su franjevci iz Samostana Sv. Frane Cres.

 

Pojačana ulaganja 

Na sastanku je od HEP-a zatraženo da se očituju o nastavku projekta s jasno utvrđenim rokovima dinamike radova, izvijestila je Primorsko-goranska županija

"Aktualna energetska kriza ukazala je na važnost pojačanih ulaganja u alternativne izvore energije te ubrzanje realizacije već započetih projekata, pri čemu je upravo Sunčana elektrana Orlec Trinket najveći na našem području", izjavila je Medarić. 

Predstavnici HEP-a naglasili su problem s izvođačem radova. To je utjecalo na dinamiku radova te je dogovoreno da će se očitovati u roku od mjesec dana oko nastavka ostvarenja tog važnog energetskog projekta.

TAGOVI