Sunčana elektrana na saniranom odlagalištu

Autor: B.O. Objavljeno: 08.11.2022. 🕜 10:14 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Korištenje Sunčeve energije na odlagalištu na površinskom kopu rudnika

U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EPBiH) početkom ovog mjeseca potpisan je Ugovor o suradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje sunčane elektrane 'FNE Banovići Selo' snage 8,8 MW na saniranom odlagalištu na površinskom kopu rudnika smeđeg ugljena RMU Banovići. Ugovor su potpisali generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije te načelnik općine Banovići Bego Gutić

Prema Pozivu za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina – zemljišta za izgradnju sunčanih elektrana koji je objavljen 9. srpnja 2021., općina Banovići je u skladu s traženim uvjetima ponudila 100.050 m2 zemljišta u zakup na 25 godina, izvijestila je EPBiH

"Elektroprivreda BiH je u procesu energetske tranzicije koja može biti uspješna jedino uz zajednički angažman svih sudionika, gdje i lokalne zajednice imaju vrlo bitnu ulogu", kazao je Andelija. 

Vrijednost projekta je približno 57,7 milijuna kuna (15 milijuna KM).

 

Plan razvoja 

Suradnja te bosanskohercegovačke općine i Elektroprivrede BiH primjer je kako prevladavajuće rudarska sredina, uz planiranu gradnju postrojenja za korištenje energije iz obnovljivih izvora postaje primjer uspješne lokalne zajednice, što će, osim razvojne komponentne, osigurati i ekonomsku dobit, istaknuo je Gutić. 

EPBiH je u skladu sa strateškim ciljevima i smjernicama iz Dugoročnog plana razvoja do 2030. godine i Strateškim planom razvoja, u proteklom razdoblju intenzivirala aktivnosti na pripremi ulagačko-tehničke dokumentacije za program ulaganja u proizvodne kapacitete koji se temelje na korištenju Sunčeve energije te se objavom javnih poziva obratila pravnim i fizičkim osobama i jedinicama lokalne samouprave s ciljem pronalaska odgovarajućih lokacija za postavljanje sunčanih elektrana.

TAGOVI