Nova građanska inicijativa za energiju iz obnovljivih izvora

Autor: B.O. Objavljeno: 08.09.2022. 🕜 11:01 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise

Europska komisija ovaj tjedan odlučila je registrirati dvije europske građanske inicijative pod nazivom 'Opremimo svaku europsku kuću fotonaponskim modulima od 1 kW i vjetroturbinama od 0,6 kW financiranima sredstvima EU-a isključivo posredstvom općina' i 'Zaštitimo ruralnu baštinu i opskrbu hranom u EU-u'. 

Organizatori inicijative za energiju iz obnovljivih izvora pozivaju na gradnju i postavljanje potrebne infrastrukture za opskrbu kućanstava (uključujući ona u najudaljenijim selima) zelenom energijom kako bi se smanjio njihov ugljični otisak

Pozivaju i na educiranje građana o prednostima zelene energije te na stručno osposobljavanje općinskih službenika o temama iz područja zaštite okoliša, izvijestila je EK. 

Nakon registracije, organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam članica, Komisija će morati reagirati. EK može postupiti prema zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti i tu odluku mora obrazložiti.

 

Pravni akt 

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na politički program. Službeno je zaživjela u travnju 2012. godine. 

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži milijun građana iz najmanje sedam članica, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravne akte u područjima u kojima za to ima ovlasti. 

Inicijativa je prihvatljiva ako ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te nije očito u suprotnosti s vrijednostima EU-a. 

Od 119 zahtjeva za pokretanje europske građanske inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila od uvođenja tog instrumenta, njih 93 bilo je prihvatljivo, odnosno ispunilo je uvjete za registraciju. 

Ovotjednom se odlukom broj inicijativa registriranih u 2022. povećao na sedam.

power and energy masters

TAGOVI