Nadogradnja vjetroelektrane u Štajerskoj

Autor: B.O. Objavljeno: 05.09.2022. 🕜 14:31 Lokacija: Luxembourg

VE Pretul će nakon dodavanja četiri nova vjetroagregata imati 58,6 MW

Europska investicijska banka (EIB) osigurala je tvrtki Austrijske savezne šume (Österreichische Bundesforste) zajam za financiranje gradnje i puštanje u pogon četiri dodatna vjetroagregata vjetroelektrane Pretul. Ukupni trošak projekta procjenjuje se na 21 milijun eura. 

EIB podržava VE Pretul od početka projekta. Naime, EIB je 2015. odobrio zajam od 36,7 milijuna eura Austrijskim saveznim šumama za gradnju te vjetroelektrane snage 42 MW koja je u pogonu od 2017. godine i koja se sastoji od 14 vjetroagregata (svaki snage tri MW), javlja EIB

Četiri nova vjetroagregata toj će vjetroelektrani koja se nalazi u austrijskoj pokrajini Štajerskoj na nadmorskoj visini od približno 1.600 metara dodati snagu od 16,6 MW.

 

Klimatski prihvatljiv projekt 

Valja napomenuti kako će se financiranje EIB-a osigurati u suradnji s austrijskom komercijalnom bankom Raiffeisenlandesbank Oberösterreich. 

"Dodatne vjetroturbine će povećati proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora i pomoći u smanjenju emisija ugljika i onečišćenja u usporedbi s uporabom fosilnih goriva. Stoga smo ponosni što smo dio tog klimatski prihvatljivog projekta", izjavio je potpredsjednik EIB-a Thomas Östros.

"Posebice u ovakvim vremenima, kao tvrtka za očuvanje prirode, predani smo širenju proizvodnje iz obnovljivih izvora na našem zemljištu na održiv i ekološki prihvatljiv način, pridonoseći tako energetskom zaokretu u našoj zemlji", dodao je izvršni direktor Austrijskih saveznih šuma Georg Schöppl.

TAGOVI