Najava ukidanja PDV-a na fotonapon i solare zamrznula investicije

Autor: N.D. Objavljeno: 08.09.2022. 🕜 10:52 Lokacija: Zagreb

Čeka se provedba odluke o snižavanju PDV-a na fotonaponsku i solarnu opremu

Vlada je najavila ukidanje PDV-a na opremu za fotonaponsku i solarnu opremu, no zbog komunikacijskih nejasnoća i sporosti da se odluka donese i provede sada se gubi vrijeme, a brojni projekti su na čekanju. Očekuje se da bi izmjene zakona na snagu mogle stupiti  početkom listopada, nakon rasprave u Saboru. Hrvatska prema nekim procjenama ima potencijal postavljanja fotonapona na barem 600.000 krovova, a sada je u zemlji instalirano tek oko 175 MW, po čemu smo među zadnjima u Europi. 

"Doista primjećujemo značajan porast upita i potražnje za instalacijom sunčanih elektrana, pa tako i za našim proizvodima i uslugama.", kazao je za RTL Stjepan Talan, vlasnik Solvisa. Za onaj drugi dio, situacija je nešto drugačija: "Najava ukidanja PDV-a na solar nije još u provedbi niti je provedbeno objašnjena, tako da za sada još nemamo konkretne upute kako će se navedeno provoditi. Navodno je ta mjera predviđena za sjednicu Sabora ovaj mjesec."

Goran Krajačić s FSB-a Zagreb također je komentirao stanje na tržištu. "Prema informacijama koje dolaze s terena od instalatera opreme interes za solarnim elektranama se povećao ali vidljivo je i to da se od objave Vlade da se ukine PDV na solarne elektrane i solarne toplinske kolektore potražnja jako smanjila to jest ne ugovaraju se novi projekti.", rekao je za RTL.

Loša komunikacija

Utjecaj najave ukidanja PDV-a na solare je logičan, jer svi žele platiti manje, pa se time dobio sličan efekt onome koji se ranije postizao subvencijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji su obično raspisivani jednom godišnje, pa bi potom većina čekala raspisivanje tih natječaja, umjesto da se ugovaranje i instalacije ipak ravnomjernije rasporedi kroz godinu. 

"Najava vlade o smanjenju PDV-a je dobro je došla ali je možda komunikacijski ipak trebala biti spretnije odrađena da se ne gubi vrijeme u ugovaranju i instalaciji novih projekata." Ono u što ne sumnja je, kaže, nakon što se ta mjera uvede, a očito je da će se uvesti: "Nakon službene provedbe i stupanja na snagu može se očekivati velika navala (na solare), pa je s druge strane upitno koliko će se toga stići uraditi zbog nepovoljnijh vremenskih uvjeta , a i velikih nedostataka radne snage koja je prisutna u gotovo svim sektorima." 

Manjak radnika i prekvalifikacija

Dodao je da bi se tome moglo doskočiti programima prekvalifikacije i dokvalifikacije u Hrvatskoj, čime bi se moglo pokušati privući dio sezonske radne snage da ostane u zemlji ili da na određeni period zamijeni djelatnost. Taj dio njegovog komentara zapravo je dugogodišnji argument zagovaratelja obnovljivih izvora energije, da bi se takvom energetskom tranzicijom otvarala nova, dobra radna mjesta. 

"Posebna pomoć trebala bi biti osigurana tvrtkama koje rade na instalaciji kako bi povećale radnu snagu i kapacitete. Ono što bi se moglo učiniti je i okrupnjavanje projekata na razini naselja ili većih administrativnih cjelina, pa bi se vjerojatno došlo i do još povoljnijih cijena ugradnje", kazao je i to.

TAGOVI