Poreč: rezultati korištenja Sunčeve energije

Autor: B.O. Objavljeno: 01.09.2022. 🕜 10:04 Lokacija: Poreč

Porečke sunčane elektrane dosad proizvele više od jednog GW h električne energije

Sunčane elektrane Grada Poreča u sedam godina rada proizvele su više od jednog GW h 'zelene' električne energije. A to, s obzirom na ukupnu nazivnu snagu instaliranih fotonaponskih sustava na području toga grada od 100 kW, predstavlja odličan rezultat. 

K tomu, to pokazuje kako je trud koji Poreč i gradsko poduzeće Parentium ulažu u kvalitetno planiranje i provedbu strateški planiranog energetskog razvoja grada - isplativ. 

Važnost postavljanja sunčanih elektrana taj je grad prepoznao još 2014. godine, kada je na osam objekata javne namjene (odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, područnoj školi u Novoj Vasi, školi u Žbandaju, zgradi društvenog doma u Dračevcu, te dječjih vrtića Varvari i Baderna) postavio fotonaponske sustave čija je ukupna snaga 100 kW, te sustave solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode koji zadovoljavaju velik dio potrebe samih objekata.

 

Emisije CO2 

Do danas, tako je proizvedeno 1.025.000 kW h zelene električne te nešto više od 42.000 kW h toplinske energije, što znači da je okoliš ostao čišći za gotovo 285 tona CO2

Istovremeno, objavljeno je na stranicama Grada Poreča, proizvedenom zelenom električnom energijom moguće je, na godišnjoj razini, zadovoljiti 40 posto energetskih potreba tih objekata. 

Primjerice, da je ta energija proizvedena iz ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi 364 tone, iz lož ulja gotovo 285 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog ugljkova dioksida iznosile oko 216 tona. Ako se tomu pribroji i činjenica da se godišnja potrošnja električne energije u prosječnom kućanstvu u Hrvatskoj kreće između 2.000 i 4.000 kW h, ovom količinom zelene energije mogle bi se zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom za gotovo 360 prosječnih kućanstava.

 

Energetska stabilnost 

"U vrijeme kada je stanje na energetskom tržištu uvjetovano mnogim čimbenicima, veseli nas da je našem gradu odobren još jedan projekt koji ima za cilj naglašavati važnost obnovljivih izvora i kroz koji će na još jednom objektu javne namjene u narednom razdoblju biti postavljena još jedna sunčana elektrana", kaže Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča. 

Gordana Lalić, direktorica Parentiuma, koji ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta, dodaje kako je put koji jedan grad mora proći kako bi postao gradom zelene i održive energije iznimno složan i dugotrajan. 

"Uspostava tzv. Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo, u sklopu provedbe EUKI projekta pod nazivom Balkan Solar Roofs, a koja se planira za početak 2023. godine, uz niz ostalih aktivnosti koje se na području Poreča provode, uvelike pridonose, kako smanjenju emisija CO2 na lokalnoj razini, tako i postizanju energetske stabilnosti", zaključuje Lalić.

power and energy masters

TAGOVI