Francuska natkriva parkirališta fotonaponskim panelima

Autor: N.D. Objavljeno: 11.11.2022. 🕜 11:14 Lokacija: Pariz (Francuska)

Svaka površina može se u roku pet godina iskoristiti za veću energetsku neovisnost

Francuski Senat odobrio je nove zakone koji će potaknuti primjenu obnovljivih izvora energije u Francuskoj, sa zahtjevom da vanjska parkirališta budu zakonom pokrivena fotonaponskim panelima. Velika vanjska parkirališta koja imaju više od 80 mjesta zakonski će morati biti pokrivena fotonaponom, što bi moglo dodati između 6,7 i 11 GW solarnog kapaciteta u nadolazećim godinama, prema francuskom senatoru Jean-Pierreu Corbisezu. To bi gotovo udvostručilo instalirani sunčani kapacitet Francuske, koji je 2021. iznosio 13,2 GW. 

Od 1. srpnja 2023. parkirališta s najmanje 80 mjesta do 400 imat će pet godina da se prilagode novoj mjeri, dok će veća parkirališta morati primijeniti izmjene za tri godine. Mogu se primijeniti neke iznimke ako tehnička, sigurnosna, arhitektonska, povijesna ili ekološka ograničenja sprječavaju postavljanje solarnih krovova. 

Druge mjere usvojene u zakonu uključuju povećane zahtjeve za nestambene krovove koji bi zahtijevali da 50% krova bude pokriveno fotonaponom, u odnosu na prethodno traženih 30%. Usvojeno je i nekoliko prijedloga u vezi s agrovoltaikom, među ostalim uklanjanje azbesta s poljoprivrednih krovova u korist solarne fotonaponske energije, koja će se provoditi kao probni rad sljedeće tri godine, objavio je PV tech.

TAGOVI